Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane cieszą się niesłabnącą popularnością. Są proste do wykonania, potrzebują niewielu składników, a przy tym są niezwykle sycące i pyszne. Ważne jest, by ziemniaki, z których chcemy wykonać placki nie były zbyt mokre. Jeśli ziemniaki puszczają zbyt dużo wody należy tą wodę odsączyć. Jest to ważne zwłaszcza w momencie, gdy robimy chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Aby zrobić super chrupkie i smaczne placki ziemniaczane z młodych ziemniaków należy skorzystać ze specjalnego przepisu. Wówczas placki z pewnością wyjdą znakomicie.

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Przepis na sezonowe placki z młodych ziemniaków jest wart wypróbowania. Jest to super sposób na wykorzystanie młodych ziemniaków. To przepis niezwykle szybki gdyż ziemniaki ściera się na tarce bez konieczności ich obierania. Placki z młodych ziemniaków wychodzą w tym przepisie chrupiące i rumiane.

Aby wykonać ten przepis należy wybrać około kilograma większych, młodych ziemniaków. Następnie trzeba je umyć pod bieżącą wodą i dokładnie wyszorować. Kolejnym krokiem jest starcie ziemniaków na tarce o małych oczkach. W tym punkcie można użyć również maszynki do mielenia i zmielić ziemniaki za pomocą specjalnej nakładki. Powstałą masę ziemniaczaną trzeba następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Do tego celu można użyć bawełnianej ściereczki bądź czystych dłoni. Należy pamiętać, że masa powinna być mokra jednak nie powinna mieć widocznej wody. Następnie odciśniętą masę ziemniaczaną należy przełożyć do miseczki, dodać sól i pieprz, ewentualnie jakieś świeże zioła na przykład koperek bądź natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z olejem.

Olej musi być odpowiednio podgrzany, by placki się udały. Kiedy już mamy gotową patelkę należy przystąpić do smażenia. W tym celu niewielką ilość masy ziemniaczanej należy przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut aż do momentu zrumienienia. Po kilku minutach placki należy przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne kilka minut. Placki gotowe są w momencie gdy obie strony są odpowiednio zarumienione i chrupiące. Gotowe placki dobrze jest odsączyć na papierowym ręczniku. Najlepsze placki to placki świeżo usmażone. Dlatego dobrym pomysłem jest zrobienie ich bezpośrednio przed podaniem. Jeśli nie mamy takiej możliwości masę ziemniaczaną można przykryć za pomocą talerzyka lub folii spożywczej. Tak zabezpieczona masa może poleżeć jakiś czas aż do momentu smażenia.