Przepisy na śniadaniowe smoothie z warzywami korzennymi: orzeźwiający i aromatyczny start dnia
Przepisy na śniadaniowe smoothie z warzywami korzennymi: orzeźwiający i aromatyczny start dnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który powinien dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych i energii, aby dobrze rozpocząć nowy dzień. Jednym ze zdrowych i smacznych wyborów na śniadaniowe menu są smoothie z warzywami korzennymi. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na orzeźwiające i aromatyczne smoothie, które idealnie sprawdzą się jako część zdrowego śniadania.
1. Malinowo-buraczane smoothie
Składniki:
– 1 średni burak
– 1 szklanka malin
– 1 banan
– 1 szklanka soku pomarańczowego
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Buraka należy upiec w piekarniku, a następnie ostudzić i obrać ze skórki.
2. Do blendera dodajemy upieczonego buraka, maliny, banana, sok pomarańczowy oraz miód.
3. Całość blendujemy, aż smoothie będzie miało gładką konsystencję.
4. Podajemy w dużych szklankach ozdobionych świeżymi malinami.
1. Marchewkowo-imbirowe smoothie z mango
Składniki:
– 2 duże marchewki
– 1 duża garść mrożonego mango
– 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
– 1 szklanka mleka kokosowego
– sok z 1 limonki
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Imbir obieramy i drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki (marchewki, mango, imbir, mleko kokosowe, sok z limonki) dodajemy do blendera i blendujemy, aż powstanie gładkie smoothie.
4. Podajemy w wysokich szklankach z plasterkiem limonki do dekoracji.
1. Pomarańczowo-cytrynowe smoothie z dynią
Składniki:
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
– 2 pomarańcze (sok)
– 1 cytryna (sok)
– 1 banan
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
2. Gotowaną dynię blendujemy z sokiem z pomarańczy, sokiem z cytryny, bananem, imbirem w proszku oraz miodem.
3. Całość blendujemy, aż smoothie będzie miało jednolitą konsystencję.
4. Podajemy w wysokich szklankach, udekorowane plasterkiem pomarańczy.
1. Czosnkowo-pietruszkowe smoothie z jabłkiem
Składniki:
– 1 mała główka czosnku
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 jabłko
– 1 szklanka soku jabłkowego
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.
3. Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, usuwając pestki.
4. Do blendera dodajemy czosnek, natkę pietruszki, jabłko, sok jabłkowy oraz sok z cytryny i blendujemy, aż powstanie gładkie smoothie.
5. Podajemy w szklankach, udekorowane gałązką natki pietruszki.
1. Piwniczne smoothie z marchewką
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 mały korzeń selera
– 1 nieduża cebula
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Marchewki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
4. Wszystkie składniki (marchewki, seler, cebula, bulion warzywny, jogurt naturalny, sok z cytryny) dodajemy do blendera i blendujemy, aż powstanie gładkie smoothie.
5. Podajemy w szklankach, udekorowane kawałkami selera.
1. Dyniowo-miętowe smoothie z sokiem z grejpfruta
Składniki:
– 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
– 1 grejpfrut (sok)
– kilka listków świeżej mięty
– 1 łyżka miodu
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
1. Dynię obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości.
2. Obrane z białej błony i pestek grejpfruty wyciskamy na sok.
3. Do blendera dodajemy ugotowaną dynię, sok z grejpfruta, listki świeżej mięty, miód oraz kostki lodu i blendujemy, aż powstanie jednolite smoothie.
4. Podajemy w wysokich szklankach, udekorowane listkami mięty.
1. Jabłkowo-buraczane smoothie z imbirem
Składniki:
– 1 jabłko
– 1 średni burak
– 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
– 1 szklanka soku pomarańczowego
– sok wyciśnięty z połowy cytryny
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
2. Buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Imbir obieramy i drobno siekamy.
4. Do blendera dodajemy jabłko, buraka, imbir, sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu i blendujemy, aż powstanie gładkie smoothie.
5. Podajemy w szklankach, możemy udekorować plasterkami jabłka i posypać odrobiną cynamonu.
Śniadaniowe smoothie z warzywami korzennymi to doskonały sposób na zdrowy i energetyczny start dnia. Dzięki nim dostarczymy sobie dużą dawkę witamin, minerałów i błonnika. Wypróbujcie nasze przepisy i cieszcie się smakiem oraz aromatem tych pysznych napojów. Aromatyczne i orzeźwiające, sprawią, że każdy poranek będzie przyjemnością dla naszego podniebienia.