Jak piec ciasto z mrożonymi owocami?
O ile w lato zazwyczaj mamy dostęp do świeżych owoców, w zimę bywa to problematyczne. Ciasta z owocami są przepyszne i nie warto ograniczać się z pieczeniem ich tylko do lata. Jak piec ciasto z mrożonymi owocami? Poznaj przepis na pyszne ciasto z pianką i mrożonymi owocami!
Jak piec ciasto z mrożonymi owocami?
To pyszne ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie. Wygląda bardzo apetycznie i tak też smakuje. Ma bardzo intensywny smak, w związku z czym jeden kawałek zdecydowanie nam wystarczy. Możemy użyć do niego różnych owoców, na przykład malin truskawek, czy też porzeczek. Jak przygotować ten pyszny deser?
Składniki
500 gramów mąki pszennej
250 gramów masła
5 żółtek jaj
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
450 gramów mrożonych owoców (mogą być maliny, truskawki, porzeczki, jeżyny…)
5 białek
150 gramów cukru pudru
Przygotowanie ciasta z pianką i mrożonymi owocami
Zacznijmy od przygotowania ciasta. Mąkę należy przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia cukier cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać. Do całości dodajemy masło i mieszamy mikserem. Nasze ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Dodajemy do niego żółtka jajek, śmietanę i ponownie mieszamy mikserem. Teraz należy zacząć zagniatać ciasto rękami.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części z czego jedna powinna być nieco większa od drugiej Ten większy kawałek rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę. Warto położyć trochę papieru do pieczenia na blaszce zanim włożymy do niej ciasto. Następnie, należy podziurawić ciasto widelcem i wstawić do lodówki na jakieś pół godziny. Żeby mniejsze kawałek ciasta nie wysechł, zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie możemy ubić schłodzone białka. Przekładamy je do czystej miski i ubijamy mikserem. Dodajemy cukier puder stopniowo. Powinniśmy mieć masę, która będzie gęsta i lśniąca.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i układamy na nim mrożone owoce. Warstwa powinna być równa. Na owoce nakładamy piankę z białek i ponownie wyrównujemy. Teraz należy wyjąć z lodówki mniejszy kawałek ciasta i odrywać z niego małe kawałeczki, które układamy na bezie. Takie ciasto pieczemy przez około godzinę wy 160°C. Po wyjęciu z piekarnika należy pozwolić mu nieco ostygnąć zanim zabierzemy się za jedzenie. Takie będzie smaczniejsze i się nie poparzymy! Pamiętaj też, że owoce możesz zmieniać w zależności od tego, co masz akurat w lodówce. Ciasto będzie pyszne z różnymi owocami, więc nie bój się eksperymentować!