Królik w śmietanie. Przepis.

Mięso z królika i jego zastosowanie w kuchni.

Mięso to nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem i zastosowaniem w polskiej kuchni. Większość produkowanego mięsa przeznaczona jest na eksport, a w naszym kraju mięso to popularne jest przede wszystkim w diecie dzieci, alergików i osób z chorobami sercowo – naczyniowymi.

Warto włączyć je do swojego jadłospisu, ponieważ jest delikatne, lekkostrawne i dietetyczne, polecane jest dla osób stosujących diety niskokaloryczne i lekkostrawne. Charakteryzuje się również dużą zawartością białka i bardzo niską zawartością tłuszczu.

Polska zaliczana jest do czołowych dostawców tego mięsa w Europie, chociaż w niej samej mięso z królika dopiero zyskuje popularność. Tak niskie zainteresowanie królikiem wynikać może z przyzwyczajeń kulinarnych nas, Polaków. Znacznie chętniej w kuchni wykorzystywane jest mięso z kurczaka i wieprzowe. Królik najchętniej spożywany jest we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Belgii i Portugalii. Mięso z królika jest bardzo wartościowe, warto więc je włączyć do diety i spożywać przynajmniej raz na jakiś czas.

Mięso królicze znajduje zastosowanie w kuchni w wielu odświętnych i wyjątkowych potrawach, najbardziej rozpowszechnioną z nich jest królik w śmietanie. Jest wiele przepisów na to danie, więc jak upiec królika w śmietanie,aby cieszył podniebienie głębią i wyjątkowością smaku? Poniżej do wypróbowania zamieszczony sprawdzony przepis.

Jak upiec królika w śmietanie? Przepis.

KRÓLIK W ŚMIETANIE.

Składniki:

– 1 królik

– 3 cebule cukrowe

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

– 1/2 l tłustego mleka

– 1/2 l śmietanki 30% lub 36%

– kilka gałązek tymianku

– sól i pieprz do smaku

– koperek

– olej lub oliwa do smażenia.

Wykonanie:

1. Królika umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na nieduże porcje.

2. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym tłuszczem, gotowe kawałki przełożyć do żaroodpornego naczynia.

3. Cebule pokroić w piórka, a pietruszkę i marchewkę w grube plastry lub kostkę i dodać do królika.

4. Mięso z warzywami zalać mlekiem, śmietaną i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec ok. 45 – 50 minut pod przykryciem.

6. Podawać z chlebem lub tłuczonymi ziemniakami i sosem posypanym koperkiem.

Przepis ten można dowolnie modyfikować zmieniając warzywa lub przyprawy. Równie pysznie królik będzie smakował w kremowym, borowikowym sosie z innymi przyprawami.