Potrawy z królika na obiad.
Mięso z królika jest tym rodzajem mięsa, które jest niedoceniane i mało popularne. Znacznie większą popularnością cieszy się drób i wieprzowina, być może jest to kwestia powszechności i większej dostępności. Jednak potrawy z królika też potrafią być pyszne i wyjątkowe. Jak zrobić królika na obiad,żeby zasmakował bliskim? Poniżej przykładowe, sprawdzone przepisy do wypróbowania.
Jak zrobić królika na obiad – przepisy.
KRÓLIK W SOSIE PIECZARKOWYM.
Składniki:
– 1 tuszka królika
– 1 cebula
– 3 łyżki masła
– 1/2 kg pieczarek
– 4 ząbki czosnku
– 150 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka mąki pszennej
– sól, pieprz
– 3 łyżki posiekanej pietruszki.
Wykonanie:
1. Królika podzielić na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypać mąką, przed duszeniem obsmażyć na maśle.
2. Cebulę pokroić drobno, pieczarki pokroić w plasterki – smażyć przez 5 – 7 minut. Następnie przełożyć do brytfanny, na wierzch ułożyć kawałki królika. Dolać 1/2 szkl. wody i dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.
3. Po upieczeniu wyjąć mięso, do powstałego sosu dolewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Po tych czynnościach przełożyć królika do brytfanny i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
4. Podać od razu po przyrządzeniu.
PULPETY Z KRÓLIKA NA PARZE W SOSIE POMIDOROWYM.
Składniki na pulpety:
– 500 g mięsa z królika – zmielić w maszynce
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 1 jajko
– szczypta soli
– 50 g bułki tartej
– łyżeczka musztardy łagodnej
– łyżka natki pietruszki
– szczypta oregano.
Wykonanie:
1. Mielone mięso przekładamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki.
2. Pulpety gotujemy na parze ok. 25 min.
Sos:
– 4 szt. pomidorów
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– szczypta soli
– szczypta ksylitolu
– szczypta pieprzu
– garść świeżej bazylii
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy oliwę.
3. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.
4. Dodajemy pomidory i doprawiamy pozostałymi przyprawami.
5. Kiedy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.
6. Pulpety podajemy wraz sosem, można dodatkowo posypać je ulubionym startym żółtym serem, na przykład mozzarellą lub parmezanem.