Potrawy z królika na obiad.

Mięso z królika jest tym rodzajem mięsa, które jest niedoceniane i mało popularne. Znacznie większą popularnością cieszy się drób i wieprzowina, być może jest to kwestia powszechności i większej dostępności. Jednak potrawy z królika też potrafią być pyszne i wyjątkowe. Jak zrobić królika na obiad,żeby zasmakował bliskim? Poniżej przykładowe, sprawdzone przepisy do wypróbowania.

Jak zrobić królika na obiad – przepisy.

KRÓLIK W SOSIE PIECZARKOWYM.

Składniki:

– 1 tuszka królika

– 1 cebula

– 3 łyżki masła

– 1/2 kg pieczarek

– 4 ząbki czosnku

– 150 ml śmietanki 30%

– 1 łyżka mąki pszennej

– sól, pieprz

– 3 łyżki posiekanej pietruszki.

Wykonanie:

1. Królika podzielić na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem. Delikatnie posypać mąką, przed duszeniem obsmażyć na maśle.

2. Cebulę pokroić drobno, pieczarki pokroić w plasterki – smażyć przez 5 – 7 minut. Następnie przełożyć do brytfanny, na wierzch ułożyć kawałki królika. Dolać 1/2 szkl. wody i dusić pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

3. Po upieczeniu wyjąć mięso, do powstałego sosu dolewamy śmietankę i dusimy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Po tych czynnościach przełożyć królika do brytfanny i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

4. Podać od razu po przyrządzeniu.

PULPETY Z KRÓLIKA NA PARZE W SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki na pulpety:

– 500 g mięsa z królika – zmielić w maszynce

– 2 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 1 jajko

– szczypta soli

– 50 g bułki tartej

– łyżeczka musztardy łagodnej

– łyżka natki pietruszki

– szczypta oregano.

Wykonanie:

1. Mielone mięso przekładamy do miski. Czosnek, cebulę i natkę pietruszki siekamy, dodajemy do mięsa wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy i formujemy małe pulpeciki.

2. Pulpety gotujemy na parze ok. 25 min.

Sos:

– 4 szt. pomidorów

– 3 ząbki czosnku

– 1 cebula

– szczypta soli

– szczypta ksylitolu

– szczypta pieprzu

– garść świeżej bazylii

– 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:

1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy oliwę.

3. Czosnek i cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie.

4. Dodajemy pomidory i doprawiamy pozostałymi przyprawami.

5. Kiedy pomidory się rozpadną, dodajemy bazylię i miksujemy sos na gładką masę.

6. Pulpety podajemy wraz sosem, można dodatkowo posypać je ulubionym startym żółtym serem, na przykład mozzarellą lub parmezanem.