Potrawy z cukinii na obiad – ale nie tylko.
Cukinia to jedno z warzyw, które obecnie dostępne jest na rynku cały rok, jednak najsmaczniejsza jest w porze letniej, kiedy to jest warzywem sezonowym i smakuje wtedy naprawdę wybornie. Zwolenników cukinii jest wielu, ponieważ jest warzywem niezwykle uniwersalnym – pasuje niemal do wszystkiego.
Dlaczego cukinia jest tak powszechna?
Ceniona jest przede wszystkim za swoją mało kaloryczność i lekkostrawność, a także za to, że składa się w większości z wody i jest niezwykle delikatna w smaku i bardzo szybko się ją przygotowuje. Jej zastosowanie w kuchni jest uniwersalne – może być pysznym dodatkiem zarówno do śniadania, obiadu czy kolacji – można też wyczarować z niej pyszne desery i konfitury. Wkomponowana w sałatkę będzie dobrym posiłkiem do pracy, a potrawy z cukinii na obiad cieszą się szczególnym zainteresowaniem głównie właśnie przez szybkie wykonanie i małokaloryczność.
Potrawy z cukinii na obiad.
Miłośnicy tego warzywa mają w czym wybierać, jeśli chodzi o dania obiadowe przygotowywane z cukinii. Ich wachlarz jest naprawdę szeroki, bowiem cukinia jest warzywem, z którego można robić pyszne i delikatne zupy – zwłaszcza zupy krem. Świetnie smakuje również pieczona, duszona, grillowana, zapiekana, nadziewana…nawet makaron można z niej zrobić.
Wśród najpopularniejszych przepisów na cukinię króluje leczo, placuszki, a także cukinia nadziewana w różnej formie. Jest też świetnym warzywem, które pysznie smakuje pośród grillowanych dań – można ją wtedy podawać samodzielnie lub jako składnik szaszłyków, świetnie się w nie wkomponowuje.
Cukinia – za co jeszcze ją cenimy?
O wszechstronności i uniwersalności cukinii już było. Można jadać ją zarówno na surowo, jak również po obróbce termicznej, posiada również jadalną skórkę i kwiaty – te ostatnie pysznie smakują smażone w cieście. Za co więc jeszcze ceniona jest cukinia?
Układając dietę – niezależnie od tego, czy robimy to samodzielnie, czy powierzamy to zadanie dietetykowi, zawsze staramy się, aby znalazły się w niej produkty bogate w cenne witaminy i minerały. Jeśli już coś ląduje na naszym talerzu, to starajmy się, aby było to zdrowe danie.
Wybierając cukinię – zapewniamy naszemu organizmowi dawkę potasu, żelaza i magnezu, a także witamin takich jak: K, C, PP i B1, jak również beta karotenu.
Warzywo to usprawnia procesy trawienia, a także jest chętnie wybierane przez osoby, które mają problemy z cukrem – posiada bowiem niski indeks glikemiczny. Świetnie również sprawdza się jako składnik diety odchudzającej.