Kotlety schabowe z patelni .
Szukasz doskonale wysmażonego kotleta schabowego, który wciąż jest lekko różowy w środku? A może nienawidzisz wieprzowiny, ponieważ zawsze jest rozgotowana i sucha?
Te smażony schab na patelni ma naprawdę więcej smaku, niż jesteś sobie w stanie wyobrazić. To gwarantowany sposób, aby każdy kęs schabowego zniknął z Twojego talerza. Ten podstawowy przepis jest żywym dowodem na to, że kilka prostych składników może przynieść niesamowite rezultaty w kuchni.
Przygotowanie kotletów schabowych.
Kotlety schabowe bez kości doskonale nadają się do obsmażania, ponieważ są delikatne. Wystarczą kotlety bez kości lub z kością. Wybierz kotlety schabowe grubo krojone, bo łatwiej się z nimi pracuje.
Brak kości oznacza również, że mogą być mniej aromatyczne, podczas gdy brak tłuszczu może powodować suchą konsystencję i często zaleca się zasolenie ich przed obsmażeniem.
Wyjmij kotlety schabowe z lodówki i pozostaw je na 20 minut na blacie przed przyrządzaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Zapewni to gotowanie w środku, a środek osiągnie idealną temperaturę.
Obficie doprawiaj kotlety schabowe, ponieważ skórka kotleta schabowego jest ważna dla smaku. Będąc liberalnym z przyprawami, uzyskasz pyszną i aromatyczną skórkę z kotleta schabowego.
Aby dobrze przygotować kotlety schabowe, użyj termometru do mięsa, aby sprawdzić temperaturę wewnętrzną, nie polegaj ślepo na czasie gotowania.
Zostaw kotlety wieprzowe na talerzu przez 10 minut – nadal będą się gotować, a ciepło resztkowe doprowadzi je do zalecanych 145 stopni Celsjusza.
Czas gotowania może się różnić w zależności od grubości kotletów.
Jak podsmażyć kotlety schabowe do perfekcji?
Zacznij od osuszenia kotletów i obficie posyp je włoskimi przyprawami, solą i pieprzem.
Użyj żeliwnej patelni, aby uzyskać ładne, złote przyrumienienie. Najlepiej przewodzi ciepło i nada kotletom ładny, równomierny kolor.
Rozgrzej patelnię do średniej wysokości i dodaj oliwę z oliwek. Kiedy jest gorąca, a nie chwilę wcześniej, dodaj kotlety.
Smaż na średnim ogniu, nie ruszając kotleta schabowego.
Oprzyj się pokusie przesuwania kotletów lub patrzenia pod spód podczas smażenia, zakłóci to pieczenie. Gdy kotlety schabowe będą złotobrązowe z pierwszej strony, możesz je odwrócić. Nie smaż dłużej niż 5 minut.
Jeśli kotlety schabowe przywarły do patelni, spróbuj dać im więcej czasu. Zwykle uwalniają się z patelni, gdy są chrupiące na zewnątrz i gotowe do przewrócenia. Zajmuje to około 4 minut na stronę.
Odwróć i obsmaż drugą stronę, aż się zrumienią. Zdejmij je z ognia i odstaw na kilka minut przed pokrojeniem.
Jak rozpoznać, czy kotlet schabowy jest gotowy?
Nie wiesz, jak sprawdzić, czy kotlet jest gotowy? Profesjonaliści robią to na wyczucie, a gotowy kotlet powinien mieć lekki opór podczas naciskania palcem, ale nie powinien być twardy.
Najłatwiej sprawdzić, czy kotlet schabowy jest gotowy, używając termometru do mięsa. Kiedy osiągną wewnętrzną temperaturę 135 stopni Celsjusza, są gotowe. Wyjmij je z patelni i pozwól im odpocząć na talerzu przez 10 minut, w tym czasie będą kontynuować gotowanie z ciepłem resztkowym i ostatecznie osiągną 145 stopni Celsjusza. Pamiętaj, że czas gotowania może się różnić w zależności od grubości kotletów wieprzowych.