Pieczony kurczak, ser i makaron penne
Mnóstwo topionego sera, prosty sos łączący kurczaka i makaron to idealne połączenie, które stworzy ten smaczny i satysfakcjonujący rodzinny posiłek. Makaron penne gotuje się przed połączeniem go z kurczakiem, czosnkiem, przyprawą carry i smacznym sosem serowym. Karczochy i grzyby dodają potrawie wartości odżywczych i konsystencji.
Nic nie stoi na przeszkodzie by dostosowywać składniki zapiekanki z kurczaka według własnych upodobań i do tego, co masz pod ręką. Wymieszaj sery, dodaj różne warzywa, aby dodać koloru, lub zamień karczochy na inne warzywo.
Zapiekanka to fantastyczny obiad z sałatką Cezar lub wiosenną zieleniną. Do posiłku podpiecz trochę pieczywa czosnkowego.
Składniki
- 250 g makaronu penne,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine,
- 500 g do 700 g piersi z kurczaka (bez kości, pokrojonej w małą kostkę),
- 200 do 250 gramów grzybów (w plasterkach),
- 1/2 łyżeczki przyprawy carry,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku (posiekane),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 2 szklanki sera mozzarella (potarty),
- 1 szklanka parmezanu (posiekana, podzielona; około 3/4 szklanki startego),
- 1 opakowanie / puszka karczochów (ćwiartki lub połówki ok 300 g),
- Sól,
- Czarny pieprz (do smaku),
- Opcjonalnie: papryka.
Zapiekanka krok po kroku
- Zbierz składniki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj naczynie do pieczenia o pojemności od 2,5 do 3 litrów.
- Ugotuj makaron penne we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcja zamieszczoną na opakowaniu. Odcedź w durszlaku i odstaw.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj kurczaka, grzyby i przyprawę carry.
- Smaż, do momentu aż kurczak będzie dokładnie przesmażony, a grzyby lekko zrumienione. Pamiętaj o częstym mieszaniu.
- Przełóż gotową mieszankę z kurczaka i grzybów do miski i odstaw na bok.
- Rozpuść masło na tej samej patelni i dodaj posiekany czosnek. Smaż, mieszając, około 1 minuty.
- Dodaj mąkę na patelnie i wymieszaj z masłem, do momentu aż konsystencja będzie gładka.
- Zasmażkę gotuj przez ok. 1 minutę, ciągle mieszając.
- Dodaj mleko oraz bulion drobiowy i stale mieszając gotuj sos do momentu aż zgęstnieje.
- Do sosu dodaj 1,5 szklanki mozzarelli i około połowy szklanki parmezanu. Wszystko gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż ser się rozpuści.
- Dodaj kurczaka, grzyby oraz karczochy. Sprawdź smak i dodaj sól i pieprz wedle uznania.
- Połącz sos i makaron. Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Posyp pozostałą ilością sera oraz papryką, jeśli oczywiście chcesz jej dodać.
- Włóż zapiekankę do rozgrzanego do 180°C i piecz około 20 do 30 minut, aż lekko sery się zarumienią a na górze pojawią się pęcherze.
Smacznego!