Co zrobić z polędwiczek wieprzowych?

Polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym składnikiem, z którego możemy przygotować wiele ciekawych dań. Możemy też podawać je w przeróżnych sosach, które zupełnie zmienią smak całego posiłku. Co zrobić z polędwiczek wieprzowych? Zobacz nasze dwa najlepsze przepisy!

Co zrobić z polędwiczek wieprzowych?

Jeśli masz w lodówce polędwiczki wieprzowe, przetestuj nasze dwie propozycje!

Polędwica w miodowo-czosnkowej marynacie

 

Składniki:

300 gramów polędwiczek wieprzowych
2 płaskie łyżki oleju
Łyżka miodu
4 ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka imbiru
Trochę oleju

Przygotowanie:

Olej wymieszaj z czosnkiem, miodem, octem, imbirem i przyprawami. Taką marynatą zalej mięso i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso z marynaty i podsmaż na oleju z każdej strony. Dolej marynatę i około szklanki wody i duś przez chwilę pod przykryciem.
Tak przygotowane mięso będzie bardzo delikatne i rozpływające się w ustach. Sos ma bardzo wyrazisty smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym krytykom. Podaj takie danie swojej rodzinie, a będziesz mieć pewność, że nie będą mogli oderwać się od jedzenia.

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

 

Składniki
300 gramów polędwiczek wieprzowych
2 łyżki oleju
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
Pół mango
Łyżeczka imbiru
500 gramów sosu orientalnego w słoiku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sezamu
Cebula dymka
Papryczka chili
Ryż dla 4 osób

Przygotowanie

Zacznij od obrania marchewki i mango i pokrojenia ich w drobną kostkę lub w cienkie paski. Posiekaj też cebulę dymkę. Oczyść papryczkę chili z pestek i posiekaj ją drobno. Obierz imbir i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach. Przepuść czosnek przez praskę.
Oczyść polędwiczki z białych błon i pokrój ją w długie, cienkie paski. Na patelni podsmaż marchewkę, imbir i czosnek. Po chwili dodaj też chili. Podsmażone warzywa przełóż do garnka, dodaj sosy i zagotuj wszystko razem.
Wieprzowinę podsmaż na oleju z każdej strony i dodaj nieco soli i pieprzu. Następnie, dodaj pozostałe składniki i mięso do garnka i wszystko zagotuj ponownie. Po chwili zdejmij wszystko z ognia i odstaw na chwilę, żeby zmiękło.
W międzyczasie ugotuj ryż. W przepisie podano proporcje dla czterech osób, ale możesz dostosować je do swojej rodziny. Ryż wyłóż na talerz i dodaj sos z mięsem. Całość możesz posypać sezamem. Sezam warto też uprażyć na patelni bez tłuszczu. Dzięki temu jego smak będzie dużo wyraźniejszy. Zamiast sezamu możesz użyć też orzeszków ziemnych, które również będą świetnie pasować do tego azjatyckiego przysmaku. Smacznego!