Dania na wigilię

Wigilia to czas kiedy większość z nas spędza czas z bliskimi przy suto zastawionym stole. Do najbardziej popularnych potraw wigilijnych należy karp, barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami czy sałatka warzywna. Oczywiście w zależności od regionu potrawy wigilijne mogą różnić się między sobą. W niektórych regionach podaje się różne dania. Jednak obecnie często odchodzi się od typowego obchodzenia wigilii. Coraz częściej na stołach możemy znaleźć inne, nietypowe dla tego święta dania, które stają się tradycją w danym domu. Jednym z takich dań są jaja faszerowane na wigilie. Jest to danie, które w pierwszym odruchu zupełnie nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem i wigilią. Jajka bowiem to typowe danie kojarzące się z Wielkanocą. To w tym okresie serwujemy naszym bliskim różnego rodzaju potrawy z wykorzystaniem jajek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ulubione dania z jajka na przykład jajka faszerowane łososiem, zagościły na stole wigilijnym. Z pewnością ucieszą niejednego smakosza i będą smakowitym uzupełnieniem innych wigilijnych potraw.

Jaja faszerowane na wigilie i inne ciekawe, nietypowe potrawy

Na wigilię warto zrobić ulubioną przez naszą rodzinę potrawę z jajek. Mogą to być na przykład jajka faszerowane łososiem lub inną rybą. Dobrym pomysłem jest nafaszerowanie jajek pieczarkami lub innymi grzybami. Jeśli chodzi o dodatki do jajek warto eksperymentować. Jajka bowiem bardzo dobrze komponują się z wieloma składnikami. Być może w drodze eksperymentów odnajdziemy swój własny, autorski przepis, który stanie się naszą tradycyjną potrawą wigilijną. Do równie nietypowych potraw na wigilijnym stole należy również na przykład zupa korzenna z soczewicą, krewetki w galarecie, tatar rybny czy też pierogi z kaszą i serem. Są to dania, które coraz częściej pojawiają się na wigilię w wielu domach, jednak nie można powiedzieć, że są to dania tradycyjne. Obecnie odchodzi się również od serwowania dwunastu dań. W czasach gdy zwraca się uwagę na niemarnowanie jedzenia, w wielu domach przyrządza się tylko tyle potraw ile faktycznie jest w stanie zjeść nasza rodzina. W ten sposób nie marnujemy żywności i nie wyrzucamy niepotrzebnie jedzenia. Warto więc zastanowić się nad tym ile tak naprawdę jesteśmy w stanie zjeść w jeden wieczór.Czasem lepiej przygotować o jedną potrawę mniej, niż wyrzucić dużą ilość jedzenia. Najlepiej postawić na sprawdzone potrawy, które lubi każdy z gości, by w jak najmniejszym stopniu wyeliminować marnowanie jedzenia.