Pyszne polewy na domowe wypieki z czekolady, śmietany 18% lub cukru

Niemal każdy domowy wypiek smakuje lepiej z odpowiednią polewą. Ma ona nie tylko doskonale smakować, ale również pełni rolę ozdoby i “spoiwa”, który łączy wypiek z różnymi ozdobami. Dzięki polewom możemy ozdobić słodkości wiórkami kokosa, bakaliami i orzechami i różnymi posypkami. Przedstawiamy 3 proste przepisy na smaczne i szybkie polewy do ciast i ciasteczek!

Polewa z czekolady i śmietany 18%

Polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, babeczek, pierników i biszkoptów, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste. W kąpieli wodnej należy rozpuścić tabliczkę czekolady, dodać odrobinę mleka i mąki i polać nią wypiek. Nieco bardziej czasochłonne jest przygotowanie dodatku, jakim jest polewa z czekolady i śmietany 18%. Aby ją przygotować potrzebujemy: sypkie kakao, śmietankę (opcjonalnie mleko pełnotłuste) oraz cukier. Całość należy podgrzać w niewielkim rondelku, a następnie ostudzić i polać wypiek. Jeśli nasza polewa jest zbyt rzadka możemy również wykorzystać odrobinę mąki pszennej do jej zagęszczenia.

Polewy z białej czekolady

Dużą popularnością cieszą się również polewy z białej czekolady. Ich dużą zaletą jest to, że do gotującej się masy możemy dodać wybrane barwniki, dzięki czemu nasz wypiek zyska niemal dowolny kolor. Polewy z białej czekolady sprawdzą się jako alternatywa dla lukru – są pyszne, słodkie i aromatyczne, stanowią doskonały dodatek do ciężkich, wilgotnych ciast i miękkich babeczek, a także do niektórych ciast regionalnych i świątecznych (np. mazurków wielkanocnych).

Lukier – alternatywa dla polewy czekoladowej

W cukiernictwie często wykorzystuje się lukier, który uzyskać można poprzez roztopienie cukru w odrobinie wody. Do lukru możemy dodać także białka jaj kurzych – tzw. lukier królewski jest nieco bardziej gęsty, świetnie sprawdzi się do obtaczania kruchych ciasteczek, pierniczków i pączków. Do lukru możemy dodać odrobinę soku z cytryny uzyskując odświeżający w smaku lukier cytrynowy. To także świetna baza do wykorzystania różnych aromatów kuchennych i barwników, dzięki którym możemy uzyskać lukier w niemal dowolnym kolorze. Ze względu na swoją teksturę lukier świetnie sprawdza się jako “spoiwo” do różnego rodzaju ozdób. Możemy na nim aplikować posypki, wiórki kokosowe, kawałki wybranych czekolad lub orzechy i bakalie. Lukrem możemy ozdabiać dowolne ciasta i ciasteczka – gęsty lukier królewski doskonale nadaje się do tworzenia skomplikowanych wzorów na domowych wypiekach poprzez wykorzystanie rękawa cukierniczego z dowolnymi końcówkami.