Smaczne i pożywne odchudzanie

Podjęcie decyzji o odchudzaniu w celu zgubienia zbędnych kilogramów i poprawy zdrowia to pierwszy krok w dobrym kierunku, ale często jest on tym najprostszym. Wiele osób polega bowiem w tym procesie, będąc źle przygotowanym – opierając się na głodówkach lub zbyt intensywnych treningach. Krokiem, który należy wykonać, to zmiana nawyków żywieniowych na resztę życia. Jakie produkty mogą pomóc? Z pewnością zupy. A która z nich to najlepsza zupa na odchudzanie? Kapuściana, która polecana jest przez samych dietetyków.

Kapusta na zwalczenie kilogramów

Dieta kapuściana to jedna z diet polecanych osobom chcącym schudnąć. Ze względu na to, że wyklucza ona wiele produktów, może doprowadzić do niedoborów, więc lepiej z niej nie korzystać, lecz wyciągnąć to, co z pewnością działa. Tym czymś jest zupa kapuściana – dzięki warzywom jest bogata w składniki odżywcze i minerały, do tego jest bardzo sycąca, przez co nieszybko sięgnie się po przekąskę czy przygotuje kolejny posiłek. Nie ma w sobie dodatku soli, co również wpływa korzystnie – przez to woda nie jest zatrzymywana w organizmie i nie dochodzi do opuchnięć.

Dlaczego akurat zupa kapuściana może walczyć o miano najlepszej zupy w procesie odchudzania? Głównie dlatego, że w 100 gramach ma zaledwie 40 kilokalorii. Warzywo to jest istną bombą, jeżeli chodzi o zawartość witaminy C – w 100 g kapusty znaleźć jej można 30-36 miligramów – do tego zawiera witaminę A, K i te z grupy B. Poza tym bogata jest w kwas foliowy oraz duże pokłady rutyny. Posiada związki o silnym działaniu antynowotworowym.

Można samemu sprawdzić, czy zupa kapuściana to najlepsza zupa na odchudzanie, i przekonać się, czy kilogramy – zachowując zbilansowaną dietę – zaczną znikać.

Składniki:

– główka kapusty białej lub włoskiej bądź 3 kg kapusty kiszonej opłukanej w celu pozbycia się soli
– 6 cebul
– 2 zielone papryki
– pęczek selera naciowego
– 6 świeżych pomidorów lub puszka pomidorów
– pieprz, czosnek, chilli

Wykonanie

Warzywa dokładnie umyć. Kapustę posiekać w cienkie paski. Paprykę, seler naciowy i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na głęboką patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek (rafinowanej), wrzucić wszystkie warzywa oprócz kapusty i dusić do miękkości. Na końcu dodać kapustę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać wodą. Zagotować. Na końcu dodać przyprawy do smaku.
Ilość powstałej zupy może wystarczyć nawet do jednego tygodnia – jest to zależne od spożycia. Przygotowaną zupę przechowywać w lodówce.