Przepis na barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami jest tradycyjnym przepisem, który wykonuje się w niemal każdym domu na Wielkanoc. Poznaj sprawdzony przepis na barszcz biały, który zasmakuje całej Twojej rodzinie.

Składniki

500 gramów mięsa wieprzowego z kością
Półtorej łyżeczki soli
Włoszczyzna
1 duża cebula
100 gramów wędzonki (może być boczek, lub kiełbasa)
2 surowe borowiki
Kilka ziarenek pieprzu
2 listki ziela angielskiego
500 gramów surowej białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 łyżka chrzanu tartego
2 łyżeczki suszonego majeranku
200 gramów śmietany 18%

Jak przygotować barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Przygotuj duży garnek i włóż do niego opłukane i pokrojone na drobne kawałki mięso. Zalej je około 3 litrami wody. Posól całość i gotuj pod przykrywką przez trzydzieści minut. Po tym czasie dodaj obrane warzywa z włoszczyzny. Dodaj też cebulę w łupinie, wędzonkę, borowiki, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu, zbierz osad z zupy i gotuj jeszcze przez godzinę pod przykryciem.
Białą kiełbasę podziurkuj w kilku miejscach widelcem i gotuj przez kolejne 20 minut. Dodaj czosnek i chrzan. Wyłącz ogień pod zupą i odstaw na jakieś 15 minut. Później przecedź zupę przez sitko i przelej ją do nowego garnka.
Jeśli używasz gotowego zakwasu, możesz go dodać teraz i ponownie zagotować zupę. Dodaj majeranek i kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki. Dodaj grzyby, pokrojoną wędzonkę i kawałki ugotowanej wieprzowiny. Teraz powinna się lekko rozpadać i jest to całkowicie naturalne.
Gotową zupę podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, który doda jej ciekawej ostrości. Należy ją również zaprawić śmietaną. Mieszamy ją z 4 łyżkami wody i stopniowo dodajemy do zupy, ciągle mieszając. W ten sposób śmietana nie zacznie się ścinać i tworzyć grudek. Przed podaniem warto podgrzać ją w garnku i dodać do niej ugotowane jajka, chleb i biały ser.
Zupę można jeść od razu, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Warto odstawić ją do lodówki i nieco poczekać, żeby poczuć pełnię jej smaku.

Tradycja w połączeniu z nowoczesnością

Barszcz biały jest tradycyjną zupą, którą podaje się w każdym domu. Podawana ona jest od wielu lat i młode pokolenia dalej kultywują tą tradycję. Najczęściej je się ją na Wielkanoc, ale nic nie stoi na przeszkodzie w przygotowaniu jej bez okazji. Czas przygotowania takiej zupy jest dość długi, ale zdecydowanie warto poczekać. Jej smak jest nie do podrobienia i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Teraz nasz już sprawdzony przepis na barszcz biały. Smacznego!