Chrupiący sposób na patisona

Patisony, odmiana dyni, coraz częściej pojawia się na stole, jednak dla wielu osób wciąż pozostaje zagadką i nie wiedzą, w jaki sposób najlepiej jest je przygotować. Jaka potrawa z patisona będzie łatwa do zrobienia, a przy tym smaczna? Polecają się placki z patisona oraz ziemniaków.

Pan Dynia – Patison

Patison to odmiana dyni o niskiej zawartości kalorii, dzięki czemu można podawać ją każdemu – zarówno dzieciom i osobom starszym, jak też jeść je mogą osoby, które starają się pozbyć nadprogramowych kilogramów. Posiadając charakterystyczny kształt, są nie do pomylenia w sklepowej skrzynce.

Tym, co niesie ze sobą spożywanie patisonów, to dostarczenie licznych witamin i soli mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ze względu na bardzo wysoką zawartość witaminy C warto włączyć spożycie patisonów do diety w okresie jesienno-zimowym. Ponadto patisony są bogate w kwas foliowy, a przez to polecane w diecie kobiet w ciąży, najbardziej w pierwszym jej trymestrze.

Mając patisony, warto przygotować z nich danie, które każdemu zasmakuje. Najczęściej patisony się smaży, można jednak pójść z tą metodą trochę dalej i stworzyć smaczne placki,, które swoją chrupkością sprawiają, że chce się ich więcej i więcej. Przygotowanie ich nie jest trudne, a sprawi, że znane już zwykłe placki ziemniaczane zyskają zupełnie nowy smak.

Składniki:

  • 1 patison
  • 6-7 ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Patisona wydrążyć i obrać ze skórki, ziemniaki również obrać i umyć.
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, patisona zetrzeć na drobne wiórka. Ziemniaki powinny ocieknąć na sitku, patisona należy odcisnąć. Do startych ziemniaków dodać cebulę, jajka, pieprz i sól (według uznania) oraz odciśniętego patisona. Dokładnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Oleju powinno być dosyć dużo. Odsączać na papierowym ręczniku.
Podawać według uznania, na przykład z jogurtem naturalnym czy też domowym sosem czosnkowym.