Mięso mielone z indyka – co z niego zrobić?

Mięso mielone to składnik wielu potraw z całego świata. To z indyka posiada wyjątkowo delikatny smak – jest także mniej kaloryczne i znacznie zdrowsze niż tradycyjne mielone mięso wieprzowe. Doskonale sprawdza się jako baza wielu prostych dań: pierogów, dań kuchni meksykańskiej czy sosów do makaronu.

Mięso z indyka – właściwości zdrowotne

Mięso mielone z indyka jest niskokaloryczne i lekkostrawne. 100g mięsa z indyka zawiera około 150kcal – zaledwie nieco więcej niż mięso z piersi kurczaka. Zawiera ono łatwo przyswajalne białko, dlatego polecane jest osobom będącym na diecie odchudzającej i trenującym na siłowni. To świetne źródło witamin z grupy B, które wspierają odporność, odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i biorą udział w różnych procesach metabolicznych. W mięsie z indyka znajdziemy także mnóstwo ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak cynk i selen – selen ważny jest dla tarczycy i całej gospodarki hormonalnej, zaś cynk pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Dzięki niewielkiej ilości kalorii i zawartości tłuszczu to wyjątkowo dobry zamiennik dla mięsa wieprzowego, które jest nie tylko bardziej kaloryczne, ale również tłuste i ciężkostrawne, przez co może powodować różne problemy ze strony układu pokarmowego.

Co zrobić z mięsa mielonego z indyka? Przepis na papryki faszerowane

Składniki:

  • 4 duże papryki czerwone
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 200g tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Papryki umyj i odkrój końcówkę tak, by można było ją przykryć. Wyjmij z wnętrza pestki. Przygotuj farsz: na oleju podsmaż delikatnie mięso z indyka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, fasolę i pomidory, dopraw ulubionymi przyprawami. Duś na niewielkim ogniu do momentu, gdy cebula będzie miękka, a sos z pomidorów odparuje. Paprykę włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij i nadziej papryki farszem oraz obficie posyp startym serem. Piecz kolejne 10 minut.

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z mięsa mielonego z indyka, z pewnością możesz je wykorzystać jako mięso na kotlety mielone, szaszłyki i pulpety w różnych sosach. Mięso mielone z indyka sprawdzi się również jako baza sosów do makaronu. Możesz z niego przyrządzić także doskonałe chilli con carne lub wykorzystać do pierogów, pasztecików i gołąbków.