Mięso mielone z indyka – co z niego zrobić?
Mięso mielone to składnik wielu potraw z całego świata. To z indyka posiada wyjątkowo delikatny smak – jest także mniej kaloryczne i znacznie zdrowsze niż tradycyjne mielone mięso wieprzowe. Doskonale sprawdza się jako baza wielu prostych dań: pierogów, dań kuchni meksykańskiej czy sosów do makaronu.
Mięso z indyka – właściwości zdrowotne
Mięso mielone z indyka jest niskokaloryczne i lekkostrawne. 100g mięsa z indyka zawiera około 150kcal – zaledwie nieco więcej niż mięso z piersi kurczaka. Zawiera ono łatwo przyswajalne białko, dlatego polecane jest osobom będącym na diecie odchudzającej i trenującym na siłowni. To świetne źródło witamin z grupy B, które wspierają odporność, odpowiadają za funkcjonowanie układu nerwowego i biorą udział w różnych procesach metabolicznych. W mięsie z indyka znajdziemy także mnóstwo ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak cynk i selen – selen ważny jest dla tarczycy i całej gospodarki hormonalnej, zaś cynk pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci. Dzięki niewielkiej ilości kalorii i zawartości tłuszczu to wyjątkowo dobry zamiennik dla mięsa wieprzowego, które jest nie tylko bardziej kaloryczne, ale również tłuste i ciężkostrawne, przez co może powodować różne problemy ze strony układu pokarmowego.
Co zrobić z mięsa mielonego z indyka? Przepis na papryki faszerowane
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 500g mięsa mielonego
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 200g tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Papryki umyj i odkrój końcówkę tak, by można było ją przykryć. Wyjmij z wnętrza pestki. Przygotuj farsz: na oleju podsmaż delikatnie mięso z indyka, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, fasolę i pomidory, dopraw ulubionymi przyprawami. Duś na niewielkim ogniu do momentu, gdy cebula będzie miękka, a sos z pomidorów odparuje. Paprykę włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij i nadziej papryki farszem oraz obficie posyp startym serem. Piecz kolejne 10 minut.
Jeśli zastanawiasz się co zrobić z mięsa mielonego z indyka, z pewnością możesz je wykorzystać jako mięso na kotlety mielone, szaszłyki i pulpety w różnych sosach. Mięso mielone z indyka sprawdzi się również jako baza sosów do makaronu. Możesz z niego przyrządzić także doskonałe chilli con carne lub wykorzystać do pierogów, pasztecików i gołąbków.