Indyk i jego wykorzystanie

Drób to mięso, po które sięga się najczęściej ze względu na niską zawartość tłuszczu i dobre pokłady białka. Króluje tutaj kurczak, ale również indyk powinien znaleźć się na talerzu. Nie wie się, co można zrobić z fileta z indyka? Poniżej zaprezentowano jedną propozycję, którą można wykorzystać w swojej kuchni, być może przepis na stałe znajdzie dla siebie miejsce w jadłospisie.

Nie tylko na Święto Dziękczynienia

W Stanach Zjednoczonych Ameryki indyka tradycyjnie piecze się z okazji Święta Dziękczynienia, w polskiej kuchni zaś sięga się po niego coraz częściej, bo za konsumpcją idą zdrowe konsekwencje. Dla wielu osób może to być zaskoczeniem, ale to właśnie mięso indyka jest najchudszym mięsem, które do tego jest znakomitym źródłem niacyny, selenu, cynku oraz witamin B6 i B12. Mięso to jest polecane przez dietetyków ze względu na zawartość białka, która jest większa od tej w przypadku kurczaka.

Za główny problem, przez który indyk nie pojawia się za często na stołach, uznać można to, że mięso indyka bardzo łatwo można wysuszyć. Przygotowując je, należy pamiętać, by było one pokrojone na cienkie plastry.

Kiedy kolejny raz pojawi się pytanie, co można zrobić z fileta z indyka, warto wziąć na warsztat poniższy przepis i uzyskać smaczny oraz zdrowy posiłek. Oto filet z indyka w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Składniki:

– podwójna pierś z indyka
– 150 g szpinaku w liściach – świeżego lub mrożonego
– 200 g śmietany 18% lub 30%
– kilka suszonych pomidorów
– olej roślinny
– 3 ząbki czosnku
– gałka muszkatołowa
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Pierś z indyka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć błonki i kostki, a następnie pokroić w mniejsze kawałki. Czosnek wycisnąć przez praskę, połową wyciśniętego czosnku, oliwą, solą i pieprzem doprawić mięso i odstawić na pół godziny.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso z każdej strony tak, aby się ścięło. Następnie zdjąć je z patelni i zostawić pod przykrywką.
Szpinak dokładnie umyć, a następnie wrzucić na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli brakuje oliwy, dolać odrobinę. Do szpinaku dodać czosnek, podlać trochę wodą i dusić przez chwilę. Dodać pokrojone suszone pomidory. Następnie wziąć łyżkę i do kubka ze śmietaną dolać trochę wody z patelni, dobrze rozmieszać. Stopniowo wylewać na patelnię całą śmietanę. Zamieszać z liśćmi szpinaku, dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać przesmażone mięso, wymieszać je z sosem i dusić przez 2-3 minuty.
Podawać według uznania, na przykład z ryżem i świeżą sałatką.