Meksykańskie wykorzystanie awokado
Kuchnie świata interesują coraz bardziej, nic więc dziwnego, że chętniej sięga się po przepisy z egzotycznych krajów. Lubiana kuchnia meksykańska zaskakuje smakiem chili i limonki, a wśród jej dań można spotkać w użyciu wiele warzyw i owoców, jak na przykład awokado, z którego stworzyć można między innymi guacamole. Nie jest się pewnym, jak zrobić guacamole z awokado? Nie jest to trudne, a z pewnością mile zaskoczy podczas domówki i sprawdzi się jako dodatek do domowych nachosów.
Owoc z dalekich krajów
Awokado to owoc pochodzący z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Południowej. Uznawany jest za najzdrowszy owoc na świecie. Dlaczego warto wprowadzić go do diety? Jest bowiem źródłem wielu potrzebnych składników odżywczych i minerałów. Wśród nich wymienić można między innymi witaminy A, C, E, H i K, witaminy z grupy B, w tym tiaminę i ryboflawinę, oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, fosfor. Nie zawiera w sobie cholesterolu, jest za to bogaty w sterole roślinne, czyli fitosterole. Awokado to owoc bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Stosowane jest w profilaktyce i terapii wielu chorób, między innymi miażdżycy, cukrzycy, podwyższonego cholesterolu.
Patrząc na wszystkie prozdrowotne właściwości awokado pamiętać należy, że choć jest bogate w zdrowe tłuszcze, awokado jest produktem spożywczym o wysokiej kaloryczności – w 100 gramach jest 160 kilokalorii – dlatego pozwalać na nie można sobie od czasu do czasu lub też jednorazowo decydować się na konsumpcję jednej połowy. Drugą można przechować w lodówce.
Awokado najczęściej wykorzystywane jest do tworzenia zdrowych smoothie czy też bowl – misek z ryżem i warzywami. Sprawdza się również jako główny składnik sosu, jakim jest meksykańskie guacamole.
Mając w domu potrzebne składniki, można zachęcić przyjaciół i rodzinę do wspólnego gotowania, pokazać jak zrobić guacamole z awokado i w ten sposób zapewnić rozrywkę podczas spotkania.
Składniki:
– 2 dojrzałe awokado
– 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
– 1 mały ząbek czosnku
– sól do smaku
opcjonalnie:
– 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
– świeża kolendra
– 1 pomidor pokrojony w kosteczkę
– ¼ cebuli pokrojonej w piórka
Wykonanie
Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać.
Opcjonalnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.
Podawać z chipsami kukurydzianymi, na grzance, użyć jako dipu do nachosów lub chipsów z tortilli.