Pomysł na pierś z kurczaka

Jednym z ulubionych mięs Polaków jest drób, a wśród niego – kurczak. Łatwy w przygotowaniu, smakujący praktycznie każdemu, bardzo często pojawia się na talerzu. Co, jeśli braknie pomysłu na to, jak go przygotować? Wówczas pierś z kurczaka z piekarnika w naczyniu może sprawdzić się jako część smacznego obiadu.

Smaczny i zdrowy drób

Poza smakiem tym, co sprawia, że warto wprowadzić na stałe kurczaka do swojej diety, są zawarte w nim składniki odżywcze potrzebne organizmowi. Kurczak dostarcza bowiem między innymi ważne witaminy z grupy B – w szczególności B3 i B6 – oraz białko, najważniejszy budulec kości. Poza tym kurczak nie jest bogaty w tłuszcze i cholesterol. W jego mięsie znajduje się także szereg pierwiastków, takie jak między innymi cynk, selen, magnez i fosfor. Jest uznawane za mięso lekkostrawne, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się na diecie odchudzającej. Podawać je należy także dzieciom oraz osobom starszym.

Kurczak nadaje się do przygotowania na wiele różnych sposobów: można podawać go jako filety w panierce, ugotować na parze, zrobić na nim smaczną i aromatyczną zupę czy też dodać do tortilli. Jeżeli chce się spróbować stworzyć z niego coś nowego, warto zaprezentować sobie i domownikom pierś z kurczaka z piekarnika w naczyniu żaroodpornym. Przygotowane w ten sposób mięso będzie delikatne, a przy tym soczyste. Sprawdzi się podany z ziemniakami i surówką, jednak właściwie można podawać go według upodobania, na przykład z frytkami i z ulubioną sałatką. Poza obiadem sprawdzi się również jako posiłek wieczorny podczas kolacji z przyjaciółmi.

Najważniejsze, czego należy się wystrzec przy przygotowaniu, to zbyt długie pieczenie w piekarniku – może ono bowiem doprowadzić do wysuszenia mięsa.

Składniki:

– 5-6 piersi z kurczaka bez skóry
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka przyprawy włoskiej
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki papryki słodkiej
– ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 205° Celsjusza.
Wrzucić piersi kurczaka w oliwę z oliwek, zioła i przyprawy. Marynować przez kilka minut.
Naczynie do pieczenia nasmarować lekko tłuszczem, aby piersi z kurczaka nie przykleiła się do niego.
Piec pierś z kurczaka przez 22 – 26 minut lub do osiągnięcia 74° Celsjusza.
Upieczone mięso odłożyć, aby odpoczęło, zanim zostanie pokrojone.
Tak upieczone mięso nadaje się jako główny składnik obiadu i towarzysz ziemniaków oraz surówki. Można je również pokroić i użyć do przygotowania sałatki lub na kanapki. Idealnie współgra z domowym sosem jogurtowo-ziołowym.