Jak umiejętnie doprawić królika?

Królikiem najczęściej delektujemy się w trakcie świąt. Jego delikatne mięso jest przepyszne i przede wszystkim nie wiąże się z bombą kaloryczną. Jest idealnym urozmaiceniem podczas ważnych uroczystości, ale jest też mięsem o którym warto się dowiedzieć nieco więcej, zanim przystąpimy do gotowania. Mięso z królika można w pewnym sensie porównać do drobiu, a właściwie do kurczaka. Niemniej, jest o wiele bardziej soczyste, a jego smak cieszy się charakterystyczną nutką orzechową, której nie sposób doszukiwać się w drobiu. Polacy raczej rzadko sięgają po to mięso, choć jest ono bardzo zdrowe i bogate w łatwo przyswajalne białka. Przygotowanie królika w niczym nie odbiega od oprawiania innych gatunków mięs, choć istnieje kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę. Jedna z nich dotyczy zastosowanych przypraw. Jak doprawić królika?

Jak doprawić królika i na co zwrócić uwagę?

Mogłoby się wydawać, że doprawienie mięsa jest czymś absolutnie indywidualnym i że zawsze należy korzystać z przypraw, za którymi przepadamy. Niektórzy w kwestii doprawiania wolą wykazywać się sporą oszczędnością, podkreślając jedynie smak potrawy, a nie zasypując jej przyprawami. W przypadku królika należy jednak wziąć pod uwagę jeden aspekt. Jeżeli mamy do czynienia z dużym królikiem, a wobec tego bardziej wiekowym, to przyprawy są jedynym sposobem na pozbycie się charakterystycznego zapachu. Dojrzałe króliki są jak najbardziej zdatne do spożycia, ale odznaczają się pewnego rodzaju zapachem, który może być dla nas nie do przyjęcia. W związku z powyższym, przyprawy będą jedynym “narzędziem”, które pozwoli nam zniwelować zapach i cieszyć się soczystym mięsem. Innym rozwiązaniem będzie zakup młodego królika. W takiej sytuacji przyprawy nie są już taką koniecznością i nie będziemy ich potrzebowali, by pozbyć się woni. Nie zawsze jednak jest taka możliwość, dlatego warto wiedzieć, jak doprawić królika, by cieszyć się jego cudownym smakiem.

Przyprawy do królika

Miłośnicy czosnku z pewnością będą zachwyceni faktem, że również królik świetnie się komponuje z ich ulubionym rarytasem. Mięso, które przed pieczeniem zostanie zatopione w marynacie na bazie czosnkowej to wyjątkowa uczta dla smaków i fantastyczne doznania dla podniebienia, choć marynata to tylko jedno z rozwiązań. Wiele gospodyń decyduje się na mieszankę przypraw w postaci papryki słodkiej, soli, pieprzu oraz rozdrobnionego świeżego czosnku, którą następnie naciera całe mięso, pamiętając o wnętrzu. Tak przygotowane mięso jest gwarancją niezwykłego aromatu i smaku. Mięso królika to bardzo wdzięczny temat. Komponuje się doskonale niemal z każdym dodatkiem i dla wielu ludzi najlepszą wersją jest królik w sosie grzybowym. Inni z kolei nie wyobrażają sobie królika bez odpowiedniej ilości sosu śmietankowego z rozmarynem. Ciekawą opcją jest również królik z sosem cytrynowym na bazie oliwy, który jest podawany wraz ze świeżymi ziołami.