Owsiane ciasteczka bez glutenu

Jedną z chorób cywilizacyjnych, jakie w ostatnich dekadach dała o sobie znać, jest alergia bądź też nietolerancja glutenu zawartego w zbożach. Dieta w tym przypadku musi być pozbawiona produktów, które gluten zawierają. Czy oznacza to, że chorujący muszą zrezygnować na przykład z wypieków, do których dodaje się mąkę pszenną? Nie, gdyż można znaleźć dla niej zamiennik i stworzyć do popołudniowej kawy na przykład ciastka bezglutenowe owsiane, które zasmakują każdemu.

Smaczna przekąska dla każdego

Nietolerancja glutenu lub alergia na niego sprawia, że wiele osób musi wystrzegać się produktów, które zawierają w sobie gluten, zaś ich dieta dostosowana do występowania tego zaburzenia. Choroba nie oznacza jednak, że trzeba całkowicie wyrzucić z diety pewne przekąski czy potrawy – na rynku spożywczym jest coraz więcej zamienników nie zawierających gluten, z których można przygotować znane posiłki czy wypieki.

Takim przykładem są ciastka bezglutenowe owsiane, które zamiast mąki pszennej wykorzystują w przepisie płatki owsiane. Owies, jak powszechnie wiadomo, jest źródłem białka pokarmowego, który pęcznieje w żołądku, wypełniając go i dając uczucie sytości. Ciastka owsiane stają się nie tylko smaczną przekąską do kawy, ale też nie zje się ich od razu zbyt wiele, co sprawia, że delektowanie się nimi nie odbije się zbytnio na wadze. Przygotowanie takich ciastek to również sposób na przekonanie do płatków owsianych osób, które nie przepadają za owsianką, a dla zdrowia chcą wprowadzić ten produkt do swojej diety.

Ciastka przygotowuje się bardzo szybko, jest to również sposób, by spędzić czas wspólnie z rodziną, z którego warto korzystać. Wybierając płatki do nich, należy zwrócić uwagę, by na opakowaniu znaleźć informację o tym, że są bezglutenowe – same w sobie płatki owsiane nie zawierają glutenu, ale przez kontakt z innymi zbożami mogą być nim zanieczyszczone.

Składniki:

– 100 g płatków owsianych błyskawicznych bezglutenowych
– 2 jajka (rozmiar S lub M)
– 100 g zimnego masła
– 30 g cukru, erytrolu lub innego słodzika
– 1 szklanka mąki bezglutenowej (na przykład kukurydzianej, owsianej)
– 1 szklanka dodatków według uznania: suszonej żurawiny, orzechów włoskich, nasion chia lub słonecznika
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
– opcjonalnie: dropsy czekoladowe

Wykonanie

Jeśli suszone owoce są twarde, przed pokrojeniem zalać wrzątkiem na 5-10 minut. Po tym czasie pokroić w kostkę.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, grzanie góra dół.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać ręcznie lub za pomocą miksera.
Uformować ciasteczka podobnej wielkości i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch udekorować dropsami czekoladowymi (delikatnie je wcisnąć).
Piec 20-25 minut. Studzić na kratce.