Ciasteczka z 3 składników

Każdy z nas czasem lubi przegryźć coś słodkiego. Idealnym dodatkiem np. do popołudniowej kawy będą ciasteczka. Jeśli jednak nie masz czasu na spędzenie długich godzin w kuchni lub brakuje Ci ochoty na przygotowanie skomplikowanych specjałów – upiecz ciasteczka z 3 składników. Brzmi niewiarygodnie? Koniecznie wypróbuj te przepisy!

Ciastka serowe

Przepis jest banalnie prosty i łatwy do zapamiętania ze względu na zastosowanie równych proporcji.

Czego potrzebujesz?

Przygotuj 250 g mąki, 250 g masła i 250 g półtłustego twarogu.

Sposób przygotowania:

  • Wyjęte z lodówki masło posiekaj na małe kawałki. Wrzuć do miski razem z pozostałymi składnikami i wyrób gładkie ciasto.
  • Ciasto podziel na 3 części, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.
  • Wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą foremek wycinaj dowolne kształty.
  • Ciastka ułóż na wyłożonej papierem blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ciasteczka po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka maślane

Przysmak dzieciństwa, który często piekły nasze babcie.

Weź 125 g cukru (najlepiej użyć cukru pudru), 200 g miękkiego masła oraz 225 g mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  • Masło utrzyj w misce razem z cukrem. Kiedy masa stanie się jednolita – dodaj mąkę i mieszaj całość do uzyskania miękkiego ciasta.
  • Ciasto owiń folią (nie przejmuj się, jeśli będzie klejące) i włóż na ok. 20 min do lodówki.
  • Stolnicę podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Wycinaj okrągłe kształty za pomocą foremki lub szklanki.
  • Ciastka ułóż na blasze (zachowując przynajmniej 3 cm odstępy) i ponakłuwaj każde widelcem. Następnie włóż blachę do lodówki na 30 min.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (jeśli pieczesz z termo obiegiem – 150 stopni) i piecz przez 35 min. Pamiętaj, żeby wyjąć je na czas, gdyż zbyt długo pieczone staną się zbyt kruche. Wystudzone ciasteczka oprósz cukrem pudrem.

Ciasteczka owsiane

Nadają się idealnie jako drugie śniadanie lub przekąska do pracy.

Przygotuj 2 średniej wielkości dojrzałe banany, pół szklanki płatków owsianych oraz pół szklanki wiórek kokosowych. Jeśli nie lubisz kokosu, możesz zamienić go na czekoladę. W takim przypadku, oprócz bananów, użyj całej szklanki płatków owsianych oraz kilku kostek pokrojonej na kawałki czekolady deserowej lub płatków czekoladowych do wypieków.

Sposób przygotowania:

  • Banany dokładnie rozgnieć widelcem. Do masy dodaj płatki owsiane i wybrany dodatek. Dobrze wymieszaj.
  • Na blaszce wyłożonej papierem formuj ciastka. Możesz do tego użyć łyżki.
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 min.

Ciasteczka orzechowe

Coś dla miłośników orzechów laskowych. Może nie wyglądają najpiękniej na świecie, ale za to smakują wyśmienicie.

Potrzebujesz 200 g orzechów laskowych, 175 g drobnego cukru oraz 3 białka jajek.
Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 195 stopni (bez termoobiegu). Orzechy (w całości) wsyp na blachę i praż 12-15 min, aż nabiorą ciepłego brązowego koloru. Kiedy ostygną, zmiksuj je w malakserze na drobne kawałki.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Następnie, delikatnie mieszając, dodawaj po łyżce cukru. To samo zrób z orzechami. Masa powinna stać się gęsta.
  • Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na blachę, zachowując odstępy.
  • Piecz ciastka w 180 stopniach przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Powinny zostać odrobinę miękkie w środku. Zbyt spieczone staną się twarde.