Przepis na ciasto z serem białym bez pieczenia
Chcesz przygotować pyszny deser, ale nie masz na to zbyt wiele czasu? Wypróbuj smaczne i szybkie ciasto z serem białym bez pieczenia i zaskocz nim swoją rodzinę i znajomych! Oto nasz sprawdzony przepis na ten szybki i przepyszny deser!
Składniki
36 herbatników maślanych
2 żółtka jajek
150 gramów masła
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki gorzkiego kakao
100 gramów margaryny
2 łyżki mleka, najlepiej tłustego
1 galaretka wiśniowa (może też być inny smak)
500 gramów sera białego
Jak przygotować ciasto z serem białym bez pieczenia?
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, zrób sobie galaretkę wiśniową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Dzięki temu galaretka zdąży stężeć i szybciej przygotujesz samo ciasto. Najlepiej zrobić ją w głębokim talerzu, z którego łatwo będzie wycinać kawałki galaretki. Możesz zrobić to nawet poprzedniego dnia. Dzięki temu galaretka z pewnością będzie gotowa do użycia.
Zacznij robiebie ciasta od przygotowania masy serowej. W tym celu, utrzyj miękkie masło z żółtkami jajek. Dodaj ¾ szklanki cukru pudru i cukier wanilinowy. Następnie dodaj do masy biały ser. Najlepiej jest użyć sera twarogowego w kostce. Nie miel go wcześniej. Miksuj wszystko do momentu, w którym Twoja masa będzie gładka i puszysta. Przenieś około 1/3 masy do innej miski i wymieszaj ją z łyżką kakao.
Ułóż herbatniki na folii aluminiowej. Połóż po 3 herbatniki obok siebie w 6 równych rzędach. Na herbatnikach rozsmaruj masę z kakao, a na nią połóż kolejną warstwę herbatników. Na niej ułóż białą masę. Wszystko wyrównaj i na środku umieść pasek wycięty z wiśniowej galaretki.
Z herbatników złóż trójątną chatkę. Wystarczy, że połączysz ze sobą boki herbatników i postawisz je. Powinny się one złączyć ze sobą za pomocą masy serowej w środku. Ściśnij domek folią spożywczą, żeby upewnić się, że nic się nie rozpadnie i tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki. Schłodzone ciasto oblej polewą czekoladową.
W garnku rozpuść margarynę i dodaj do niej mleko. Następnie, dodaj łyżkę kakao i 2 łyżki cukru pudru. Mieszaj wszystko na ogniu, aż składniki połączą się ze sobą tworząc gładką i błyszczącą polewę. Przesudź ją nieco, żeby zaczęła gęstnieć i tak przygotowaną polewą oblej ciasto. Upewnij się przed tym, że jest ona wystarczająco gęsta, bo zbyt rzadka masa zsunie się z ciasta.
Gotowy deser wstaw do lodówki. Można już go jeść, ale lepiej dać mu chwilę na stężenie. Dzięki temu będzie bardziej stabilne i nie będzie się rozpadać. To ciasto z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje!