Pomysł na domowy chleb

Chleb stanowi podstawę diety dla wielu kultur, także Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez choćby jednej jego kromki. Pachnący, posmarowany masłem, z ulubionymi dodatkami chleb to produkt, z którego trudno byłoby zrezygnować. Czy można przygotować go w domu? Oczywiście i to przy niewielkim nakładzie czasu i pracy. W tym przypadku poleca się chleb z ziarnami bez zakwasu, który uczyni śniadania jeszcze bardziej przyjemnymi.

Domowy chleb dla każdego

Bochenek świeżego chleba to piękne wspomnienie dzieciństwa wielu osób, to również zwyczaj, do którego coraz częściej się wraca, chcąc jeść świadomie, bez konserwantów – własnoręczne przygotowanie pozwala na kontrolę tego, co dodaje się podczas tworzenia, przez co ten bywa zdrowszy. Do chleba przygotowanego w domu można dodać te dodatki, które lubi się najbardziej. Poza słonecznikiem, który jest jednym z najczęstszych wyborów, jeżeli chodzi o ziarna, dodać można również pestki dyni, a jeżeli chce się uczynić chleb słodszym bez dodawania do niego białego cukru, można dorzucić kilka suszonych żurawin.

Jeżeli najdzie ochota na upieczenie własnego bochenka, chleb z ziarnami bez zakwasu jest dobrym pomysłem, jeżeli nie chce się piec tylko chleba białego, a taki, który dostarczy błonnika pokarmowego i który będzie przyjemnie sycił nawet jedynie posmarowany masłem. Upieczenie bez wcześniejszego tworzenia zakwasu sprawia, że cały proces trwa około półtorej godziny, co oznacza, że wystarczy wstać wcześniej, wyrobić ciasto i wstawić je do piekarnika, a przez czas pieczenia wrócić do spania lub na spokojnie zrobić coś dla siebie, nim usiądzie się do śniadania, gdzie główne skrzypce będzie grał stworzony własnoręcznie i upieczony chleb.

Składniki:

– 1 kg mąki pszennej 550, 650 lub 00
– 50g drożdży
– 8 łyżek płatków owsianych
– 1 l ciepłej wody
– 1 łyżka cukru
– 2 płaskie łyżki soli
– 1 garść słonecznika
– 1 garść pestek dyni
– 1 garść siemienia lnianego
– łyżeczka kminku
– 1 jajko roztrzepane do posmarowania

Wykonanie

Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Zostawić do czasu, aż się rozpuszczą.
Do większej miski wlać wodę, dodać płatki owsiane, sól i drożdże. Wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po 20 minutach dodać mąkę i pozostałe ziarna. Całość wymieszać ręcznie albo za pomocą robota. Foremki na chleb wysmarować masłem, przełożyć do nich ciasto. Bochenki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami.
Piec przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Wyjąć chleb z foremek i zawinąć w ścierkę, odstaw do wystygnięcia.
Kroić na kromki lubianej grubości, smarować i dekorować według uznania.