Owsianki na śniadanie.

Owsianka na mleku z owocami to propozycja na pożywne, zdrowe, sycące na wiele godzin śniadanie. Jej dobrodziejstwa doceniają osoby stosujące dietę, trening i wysiłek fizyczny. Przygotowywana jest na wiele różnych sposobów i jedno jest pewne – w każdej odsłonie jest pyszna.

Jedni kochają, inni nienawidzą.

Dla niektórych osób owsianka jest zmorą dzieciństwa, a osoby posiadające dzieci dobrze wiedzą, jak trudno do niej przekonać swoje pociechy. Często nie pomagają w przekonaniu ich do spożywania owsianki żadne, nawet najbardziej podstępne podejścia – do owsianki trzeba chyba jednak po prostu dorosnąć.

Zdrowe śniadanie.

Istnieje wiele rodzajów owsianek, można ją przygotowywać zarówno na mleku krowim, jak również na mleku roślinnym. Istnieją również owsianki pieczone i wykonywane w thermomixach.

Dla osób pragnących owsianek dietetycznych dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie jej na wodzie, by później wymieszać z jogurtem naturalnym. Zaletą owsianek gotowanych na wodzie jest to, że się one nie przypalają i często nie wymagają nawet mieszania. Dla osób szczególnie zabieganych i nie posiadających zbyt dużo czasu rano taka wersja owsianki może okazać się bardzo wygodna – po przygotowaniu wystarczy tylko dodać ulubione mleko lub jogurt oraz dodatki i już pyszne śniadanie jest gotowe.

Kluczową rolę w owsiance odgrywają dodatki. To właśnie one nadają ten jedyny, niepowtarzalny smak. Pyszne owoce sezonowe, a także poza sezonem mrożone, dodatek orzechów, suszonych lub egzotycznych owoców sprawi, że każdego dnia owsianka może być inna i odkrywana wciąż na nowo.

Owsianka na mleku z owocami – przepis.

Składniki:

– 1 szklanka płatków owsianych górskich

– 3 szklanki mleka zwykłego, roślinnego lub wody

– cukier lub cukier waniliowy do smaku

– syrop klonowy, miód lub cukier trzcinowy

– cynamon

– orzechy włoskie, laskowe, pekan lub inne ulubione

– owoce sezonowe albo egzotyczne: borówki, maliny, jagody, mango, banan, marakuja, jabłko, pomarańcze, mandarynki

– sok z cytrusów

Wykonanie:

1. Płatki owsiane płuczemy. W tym celu należy wsypać je do garnka, zalać zimną wodą z kranu, kolejno zlać należy mętną wodę wraz z twardymi łuskami, które wypłynęły na wierzch.

2. Płatki odcedzić i zalać mlekiem, wodą lub mieszanką wody i mleka, dodać szczyptę soli i cukier lub cukier waniliowy do smaku, całość zagotować.

3. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 15 minut, systematycznie mieszając. Początkowo owsianka będzie rzadka, z czasem jednak zgęstnieje.

4. Podawać z ulubionymi dodatkami.