Sposób na kurczaka

Wśród wszystkich rodzajów mięsa, jakie spożywają Polacy, najczęściej na stole pojawia się kurczak. Ten pyszny drób jest łatwo dostępny i bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy obtoczyć go w jajku i tartej bułce, po czym usmażyć, by cieszyć się smacznym źródłem białka. Można go również przyrządzić inaczej – potrzebny jest filet z kurczaka piekarnik i kilka odpowiednich składników, które wydobędą z mięsa smak, by cieszyć się smacznym daniem.

Soczysty filet z piekarnika

Kurczak jest rodzajem mięsa białego, które jest lekkostrawne, dzięki czemu polecane jest osobom będącym na diecie odchudzającej. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka, a poza tym znaleźć w nim można witaminy z grupy B, cynk, selen, magnez i fosfor. Ze względu na niską zawartość tłuszczu mięso kurczaka można spokojnie podawać dzieciom i osobom starszym.

Kurczaka zjeść można na wiele sposobów. Może być główną częścią obiadu, w formie nuggetsów przekąską do oglądanego mięsa, w wersji ugotowanej sprawdza się również jako dekoracja zup-kremów.

Połączenie filet z kurczaka piekarnik dla niektórych wydaje się być czymś niełatwym, bowiem często słyszy się o tym, jak przygotowane w ten sposób mięso zamiast wyjść soczyste wychodzi suche. Ważne jest bowiem odpowiednie dobranie temperatury pieczenia oraz wcześniejsze marynowanie.

Przygotowanie takiego mięsa nie jest trudne. Odpowiednio przyprawiony kurczak oraz dobrana temperatura sprawią, że z wielką chęcią poda się na obiad tak przyrządzone mięso i sprawi, że ten rodzaj drobiu się nie znudzi.

Składniki:

– 4 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oleju lub oliwy
– 3 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżeczka sproszkowanego chili
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki suszonego czosnku
– ½ łyżeczki suszonej cebuli
– ½ łyżeczki zmielonego kminku lub kminu rzymskiego

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 220°C.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą lub olejem.
Piersi kurczaka ułożyć na folii spożywczej na desce, przykryć folią, zbić tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta, aby wyrównać grubość. Nie rozbijać nadmiernie.
Przyprawy wymieszać z cukrem.
Piersi kurczaka posmarować oliwą lub olejem, przyprawić mieszanką przypraw.
Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Pierś ważącą 120-180 g każda piec 18 minut, filety o wadze 200-220 g piec 20 minut, zaś duże filety o wadze powyżej 250 g piec 22 minuty.
Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i pozostawić na 5 minut, aby odpoczęły. Dopiero po tym kroić.
Podawać z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką albo sałatką.