Smaczne bitki na obiad
Niedzielny obiad to posiłek, który nie trzeba przygotowywać w pośpiechu i który gromadzi przy stole nie tylko domowników, ale często także zaproszonych gości. Jest bowiem dobrą okazją do zacieśniania więzów. Co jednak, jeśli brakuje pomysłu i nie wiadomo, czym tym razem ugościć zaproszonych? Warto przygotować bitki drobiowe w sosie własnym, by usłyszeć słowa zachwytu.
Obiad dla każdego smakosza
Drób jest najbardziej lubianym mięsem, które w wielu wariacjach pojawia się na talerzach. Nic w tym dziwnego – smaczne, dobrze doprawione i soczyste zasmakuje każdemu. Jeżeli jednak ma się odrobinę dość przygotowywania na przykład kurczaka w wersji panierowanej, można przygotować z niego bitki, które w towarzystwie sosu okażą się równie mistrzowskim daniem, co na przykład kawałek steku.
Kurczak dostarcza organizmowi ludzkiemu witaminy z grupy B – w szczególności B3 i B6 – oraz białko, najważniejszy budulec. Nie jest bogaty w tłuszcze i cholesterol. W jego mięsie znajduje się także szereg pierwiastków, między innymi cynk, selen, magnez i fosfor. Jest uznawane za mięso lekkostrawne, dlatego też bardzo dobrze sprawdza się na diecie odchudzającej. Podawać je należy także dzieciom oraz osobom starszym.
Do bitek drobiowych warto łatwo przygotowuje się sos, który podkreśli nie tylko smak mięsa, ale też będzie dobrze współgrał zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i ryżem oraz dowolną surówką lub sałatką.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
Wykonanie
Mięso umyć,oczyścić z błon i pokroić każdy filet na cztery części. Dobrze doprawić z obu stron za pomocą soli, pieprzu i papryki.
Na łyżce oleju podsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia.
Zalać szklanką wody i dusić przez 15 minut. Po tym czasie rozpuścić łyżkę skrobi ziemniaczanej w odrobinie wody i dodać do sosu, chwilę podgotować.
Przygotowane bitki podawać według uznania z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, surówką.