Tataki z łososiem i tuńczykiem z sałatką z kopru włoskiego, smażonym makaronem i teriyaki

Tataki to filety rybne, które są mocno grillowane na zewnątrz, ale pozwolono im zachować swój surowy rdzeń. Soczyste i smaczne! Smażony makaron z tuńczykiem, łososiem z sałatką z kopru włoskiego i teriyaki to coś niesamowicie pysznego.

Składniki:

Ryby:

  • 400 g fileta z łososia
  • 400 g fileta z tuńczyka

Smażony makaron:

  • makaron 2 paczki (z zupek chińskich)
  • 2 jajka
  • 1 kostka bulionu z kurczaka
  • 2 dl wody
  • 4 cebule dymki
  • 1 marchewka
  • mrożony groszek
  • świeża kolendra
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • olej

Sałatka:

  • 200 g kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok cytrynowy
  • 2 dl kremu jasnego
  • Sól
  • Pieprz

Sos teryiaki:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 DL wody
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 2 łyżeczki maisenna
  • 5 łyżek zimnej wody

Oto co robisz:

1. Pokrój dolną i górną część kopru i pokrój w cienkie paski. Koper włoski zalać olejem i odrobiną soku z cytryny razem z solą i pieprzem i odstawić na 15 min. Dymkę pokroić w cienkie plasterki, śmietanę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać koper włoski i szczypiorek. Do dekoracji potrawy użyj liści sałaty.

2. Wymieszaj wszystkie składniki na sos teriyaki i gotuj, aż będzie wystarczająco gęsty. Dodaj mieszankę kukurydzianą i smakuj do uzyskania słodkiego i lekko pikantnego sosu.

3. Gotuj makaron przez 4 minuty i odcedź. Smaż drobne kawałki marchwi, szczypiorku i mrożonego groszku na 1 łyżce oleju. Dodaj makaron i 2 decylitry bulionu drobiowego, zagotuj. Następnie rozbij dwa jajka na masie i wymieszaj, aby uzyskały „konsystencję jajecznicy”. Dodaj orzechy nerkowca. Udekoruj dużą ilością świeżej kolendry.

4. Sztuczka z dobrym tataki to gorący grill, jak to często bywa z dobrym grillowaniem. Posmaruj zarówno rybę, jak i ruszt do grillowania neutralnym olejem, w przeciwnym razie ryba spali się na ruszcie. Gdy ryba znajdzie się na grillu, odstaw ją na 1 minutę z każdej strony. Nie wolno go przesuwać, ponieważ spowoduje to uszkodzenie wzoru grilla. Tataki oznacza „smażone na zewnątrz i surowe w środku”, więc dokładnie takie powinno być.