Tataki z łososiem i tuńczykiem z sałatką z kopru włoskiego, smażonym makaronem i teriyaki
Tataki to filety rybne, które są mocno grillowane na zewnątrz, ale pozwolono im zachować swój surowy rdzeń. Soczyste i smaczne! Smażony makaron z tuńczykiem, łososiem z sałatką z kopru włoskiego i teriyaki to coś niesamowicie pysznego.
Składniki:
Ryby:
- 400 g fileta z łososia
- 400 g fileta z tuńczyka
Smażony makaron:
- makaron 2 paczki (z zupek chińskich)
- 2 jajka
- 1 kostka bulionu z kurczaka
- 2 dl wody
- 4 cebule dymki
- 1 marchewka
- mrożony groszek
- świeża kolendra
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- olej
Sałatka:
- 200 g kopru włoskiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok cytrynowy
- 2 dl kremu jasnego
- Sól
- Pieprz
Sos teryiaki:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 DL wody
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 cm korzenia imbiru
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 2 łyżeczki maisenna
- 5 łyżek zimnej wody
Oto co robisz:
1. Pokrój dolną i górną część kopru i pokrój w cienkie paski. Koper włoski zalać olejem i odrobiną soku z cytryny razem z solą i pieprzem i odstawić na 15 min. Dymkę pokroić w cienkie plasterki, śmietanę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać koper włoski i szczypiorek. Do dekoracji potrawy użyj liści sałaty.
2. Wymieszaj wszystkie składniki na sos teriyaki i gotuj, aż będzie wystarczająco gęsty. Dodaj mieszankę kukurydzianą i smakuj do uzyskania słodkiego i lekko pikantnego sosu.
3. Gotuj makaron przez 4 minuty i odcedź. Smaż drobne kawałki marchwi, szczypiorku i mrożonego groszku na 1 łyżce oleju. Dodaj makaron i 2 decylitry bulionu drobiowego, zagotuj. Następnie rozbij dwa jajka na masie i wymieszaj, aby uzyskały „konsystencję jajecznicy”. Dodaj orzechy nerkowca. Udekoruj dużą ilością świeżej kolendry.
4. Sztuczka z dobrym tataki to gorący grill, jak to często bywa z dobrym grillowaniem. Posmaruj zarówno rybę, jak i ruszt do grillowania neutralnym olejem, w przeciwnym razie ryba spali się na ruszcie. Gdy ryba znajdzie się na grillu, odstaw ją na 1 minutę z każdej strony. Nie wolno go przesuwać, ponieważ spowoduje to uszkodzenie wzoru grilla. Tataki oznacza „smażone na zewnątrz i surowe w środku”, więc dokładnie takie powinno być.