Szybkie sałatki na grilla.

Czasem zaskoczą nas niespodziewani goście, a czasem urządzamy zaplanowanego grilla. Oprócz pieczonych kiełbasek i mięs potrzebna jeszcze będzie sałatka na grilla szybka do wykonania, a czasem może być potrzebne kilka rodzajów takich sałatek. Najlepiej sprawdzają się wtedy szybkie przekąski, które wykonane są z prostych składników i dobrze komponują się ze smażonymi na grillu mięsami i kiełbaskami, idealnie podkreślając ich smak.

Sałatka na grilla szybka – przepisy.

SAŁATKA Z OLIWKAMI, PIECZONĄ PAPRYKĄ I SEREM FETA.

Składniki:

– 2 opakowania mixu sałat

– 2 sztuki czerwonej papryki

– 1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego

– 1 pomidor

– 120 g sera feta

– 1 czerwona cebula

– 20 sztuk czarnych oliwek

– 3 łyżki oliwy

– 3 łyżki wody

– 1/2 pęczka natki pietruszki

– 2 gałązki świeżego rozmarynu

– 4 ząbki czosnku.

Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pestki oraz białe włókna. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć papryki skórką do góry i piec ok. 20 minut, aż skórka lekko się przypali.

2. Po upieczeniu papryki wyjąć z piekarnika i przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć szczelnie, aby papryka zaparowała i ostygła.

3. Ostudzone papryki obrać ze skórki i podzielić każdą na ok. 5 części. Paprykę układać w pojemniku, polać niedużą ilością oleju i doprawić solą, posiekanym czosnkiem i rozmarynem.

4. Na środku talerza ułożyć sałatę i polać ją przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu sosem.

5. Na sałacie ułożyć paprykę, pomidora pokrojonego na cząstki, posypać plastrami cebuli oraz pokrojoną w kostkę fetą. Udekorować czarnymi oliwkami i zieloną pokrojoną pietruszką.

SAŁATKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI.

Składniki:

– 2 szkl. drobnego, ugotowanego makaronu

– 300 g pieczarek

– 1/2 pęczka koperku

– 2 ogórki konserwowe

– 1/2 pęczka szczypiorku

– 3 ugotowane na twardo jajka

– 1 cebula

– sól, pieprz

– olej do smażenia

– majonez

– jogurt naturalny.

Wykonanie:

1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.

2. Cebulę posiekać na drobno.

3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.

4. Jajka i ogórki pokroić w drobna kostkę.

5. Koperek i szczypiorek posiekać.

6. Do miski włożyć usmażone z cebulą pieczarki, ogórki, jajka, koperek i szczypiorek.

7. W osobnej misce wymieszać majonez z jogurtem, pieprzem i solą.

8. Tak przygotowanym sosem polać wszystkie składniki i wymieszać.