Szybkie sałatki na grilla.
Czasem zaskoczą nas niespodziewani goście, a czasem urządzamy zaplanowanego grilla. Oprócz pieczonych kiełbasek i mięs potrzebna jeszcze będzie sałatka na grilla szybka do wykonania, a czasem może być potrzebne kilka rodzajów takich sałatek. Najlepiej sprawdzają się wtedy szybkie przekąski, które wykonane są z prostych składników i dobrze komponują się ze smażonymi na grillu mięsami i kiełbaskami, idealnie podkreślając ich smak.
Sałatka na grilla szybka – przepisy.
SAŁATKA Z OLIWKAMI, PIECZONĄ PAPRYKĄ I SEREM FETA.
Składniki:
– 2 opakowania mixu sałat
– 2 sztuki czerwonej papryki
– 1 opakowanie sosu sałatkowego greckiego
– 1 pomidor
– 120 g sera feta
– 1 czerwona cebula
– 20 sztuk czarnych oliwek
– 3 łyżki oliwy
– 3 łyżki wody
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– 2 gałązki świeżego rozmarynu
– 4 ząbki czosnku.
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pestki oraz białe włókna. Blaszkę do pieczenia wyłożyć pergaminem, ułożyć papryki skórką do góry i piec ok. 20 minut, aż skórka lekko się przypali.
2. Po upieczeniu papryki wyjąć z piekarnika i przełożyć do foliowego woreczka, zamknąć szczelnie, aby papryka zaparowała i ostygła.
3. Ostudzone papryki obrać ze skórki i podzielić każdą na ok. 5 części. Paprykę układać w pojemniku, polać niedużą ilością oleju i doprawić solą, posiekanym czosnkiem i rozmarynem.
4. Na środku talerza ułożyć sałatę i polać ją przygotowanym wg. przepisu na opakowaniu sosem.
5. Na sałacie ułożyć paprykę, pomidora pokrojonego na cząstki, posypać plastrami cebuli oraz pokrojoną w kostkę fetą. Udekorować czarnymi oliwkami i zieloną pokrojoną pietruszką.
SAŁATKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI.
Składniki:
– 2 szkl. drobnego, ugotowanego makaronu
– 300 g pieczarek
– 1/2 pęczka koperku
– 2 ogórki konserwowe
– 1/2 pęczka szczypiorku
– 3 ugotowane na twardo jajka
– 1 cebula
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– majonez
– jogurt naturalny.
Wykonanie:
1. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki.
2. Cebulę posiekać na drobno.
3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, doprawić solą i pieprzem i dusić do odparowania wody.
4. Jajka i ogórki pokroić w drobna kostkę.
5. Koperek i szczypiorek posiekać.
6. Do miski włożyć usmażone z cebulą pieczarki, ogórki, jajka, koperek i szczypiorek.
7. W osobnej misce wymieszać majonez z jogurtem, pieprzem i solą.
8. Tak przygotowanym sosem polać wszystkie składniki i wymieszać.