Szybkie i zdrowe ciasta. Przepisy.

Chyba każdy z nas lubi słodycze i ciasta. Czasem upichcić można jednak szybkie zdrowe ciasto,które nie dość, że jest pyszne – to jeszcze w lżejszej, zdrowszej wersji można je zjeść z mniejszymi niż zwykle wyrzutami sumienia.

Szybkie zdrowe ciasto – przepisy.

CIASTO JOGURTOWE Z SOSEM MALINOWYM.

Składniki na spód ciasta (forma o średnicy 18 cm):

– 80 g herbatników

– 50 g rozpuszczonego masła

Wykonanie:

1. Herbatniki zgnieść na drobno, dodać roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Wymieszać na spodzie dociskając łyżką i schłodzić w lodówce minimum godzinę.

Składniki na masę jogurtową:

– 500 g jogurtu naturalnego

– 150 ml śmietanki 30%

– 4 łyżki cukru pudru lub do smaku

– 2 łyżki żelatyny

– 2 łyżeczki cukru z wanilią

Wykonanie:

1. Żelatynę wsypać do śmietanki, pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie śmietankę delikatnie podgrzać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

2. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

3. Masę jogurtową przelać do formy wyłożonej folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

BANANOWE BROWNIE:

Składniki:

– 3 banany

– 2 łyżki kakao 70%

– 200 g mąki ryżowej

– 100 g cukru kokosowego

– 60 g oleju kokosowego

– 2 łyżki cynamonu

– 50 ml mleka roślinnego

– 1 jajko

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki soli morskiej

– garść żurawiny.

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki wymieszać.

2. piekarnik nagrzać do 180 stopni.

3. Podłużną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Przełożyć ciasto do foremki i piec 40 minut, studzić w uchylonym piekarniku.

CIASTO CZEKOLADOWO – ŚLIWKOWE.

Składniki na spód:

– 80 g suszonych śliwek

– 2 łyżki stopionego oleju kokosowego

– 60 g włoskich orzechów

– 3 kostki gorzkiej czekolady.

Wykonanie:

1. Zblendować 2 łyżki ugotowanej kaszy z suszonymi śliwkami, olejem i rozpuszczoną czekoladą.

2. Do masy dodać grubo posiekane orzechy.

3. Do formy wyłożonej papierem włożyć spód i dobrze rozprowadzić, wylać masę górną.

MASA GÓRNA:

Składniki:

– 4 jajka

– 150 g kaszy gryczanej

– 100 g suszonych daktyli

– 100 g suszonych śliwek

– 1 gorzka czekolada

– 1/2 dojrzałego awokado.

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

2. Daktyle i śliwki namoczyć w wodzie przez 15 min.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

4. Odcedzone śliwki i daktyle zblendować z awokado, czekoladą, kaszą i jajkami – odstawić.

5. Wylać na przygotowany wcześniej spód, piec w temp 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.