Szybkie i zdrowe ciasta. Przepisy.
Chyba każdy z nas lubi słodycze i ciasta. Czasem upichcić można jednak szybkie zdrowe ciasto,które nie dość, że jest pyszne – to jeszcze w lżejszej, zdrowszej wersji można je zjeść z mniejszymi niż zwykle wyrzutami sumienia.
Szybkie zdrowe ciasto – przepisy.
CIASTO JOGURTOWE Z SOSEM MALINOWYM.
Składniki na spód ciasta (forma o średnicy 18 cm):
– 80 g herbatników
– 50 g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
1. Herbatniki zgnieść na drobno, dodać roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Wymieszać na spodzie dociskając łyżką i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Składniki na masę jogurtową:
– 500 g jogurtu naturalnego
– 150 ml śmietanki 30%
– 4 łyżki cukru pudru lub do smaku
– 2 łyżki żelatyny
– 2 łyżeczki cukru z wanilią
Wykonanie:
1. Żelatynę wsypać do śmietanki, pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie śmietankę delikatnie podgrzać i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
2. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
3. Masę jogurtową przelać do formy wyłożonej folią i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
BANANOWE BROWNIE:
Składniki:
– 3 banany
– 2 łyżki kakao 70%
– 200 g mąki ryżowej
– 100 g cukru kokosowego
– 60 g oleju kokosowego
– 2 łyżki cynamonu
– 50 ml mleka roślinnego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– garść żurawiny.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszać.
2. piekarnik nagrzać do 180 stopni.
3. Podłużną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Przełożyć ciasto do foremki i piec 40 minut, studzić w uchylonym piekarniku.
CIASTO CZEKOLADOWO – ŚLIWKOWE.
Składniki na spód:
– 80 g suszonych śliwek
– 2 łyżki stopionego oleju kokosowego
– 60 g włoskich orzechów
– 3 kostki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
1. Zblendować 2 łyżki ugotowanej kaszy z suszonymi śliwkami, olejem i rozpuszczoną czekoladą.
2. Do masy dodać grubo posiekane orzechy.
3. Do formy wyłożonej papierem włożyć spód i dobrze rozprowadzić, wylać masę górną.
MASA GÓRNA:
Składniki:
– 4 jajka
– 150 g kaszy gryczanej
– 100 g suszonych daktyli
– 100 g suszonych śliwek
– 1 gorzka czekolada
– 1/2 dojrzałego awokado.
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Daktyle i śliwki namoczyć w wodzie przez 15 min.
3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
4. Odcedzone śliwki i daktyle zblendować z awokado, czekoladą, kaszą i jajkami – odstawić.
5. Wylać na przygotowany wcześniej spód, piec w temp 180 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut.