Szybka szarlotka dla zabieganych

Szarlotka należy do tego typu ciast, które u każdego smakują inaczej. Jedni lubią całe kawałki jabłek, inni mus jabłkowy. Jedni wolą więcej ciasta, a inni dodatki jak piana z białek. Szarlotka jest wymagającym ciastem i stworzenie tej idealnej wersji zabiera mnóstwo czasu i energii i nie zawsze daje pożądany efekt. Co jednak, kiedy mamy ochotę na szarlotkę, a nie mamy czasu? Albo zaraz wpadną goście, a my nie mamy czasu ? Oto przepis na zaskakującą, przepyszną wersję szarlotki którą przygotujesz w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • łyżka oleju

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Glazura:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Zaczniemy od ciasta. Mąkę, cukier, sól, cynamon i drożdże wymieszać.
  2. Masło wymieszać z mlekiem – dodać do suchych składników. Wyrobić ciasto.
  3. Miskę posmarować olejem i włożyć do niej ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny, przykrywając ściereczką.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 28 cm, a następnie pociąć na paski o szerokości 4 cm (wzdłuż dłuższego boku).
  5. Zabieramy się za nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w kliny/ małe ćwiartki. Dwie tortownice o średnicy ok 23 cm natłuszczamy.
  6. Zaczynając od środka formy, zaczynamy zakręcanie jabłek i kawałków ciasta w spiralę ku zewnątrz. Jabłko obok jabłka opierające się na cieście. Poszczególne kawałki ciasta doklejamy do siebie tworząc ślimak aż do brzegów tortownicy.
    Nie zwijamy zbyt ciasto, ponieważ ciasto podczas pieczenia urośnie.
  7. Przygotowane tortownice przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 45 minut.
  8. Ciasto pieczemy 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika od razu smarujemy ciasto z wierzchu masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
  9. Pozostawiamy ciasta do ostudzenia.
  10. Masło na glazurę roztapiamy w garnku. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Schładzamy w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Do mieszaniny dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy do czasu aż powstanie szklista glazura. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dodać kilka kropel soku z cytryny, jeśli zbyt rzadka – trochę cukru pudru.
  11. Glazurą polewamy ostudzone szarlotki i gotowe!

Z tego przepisu wyjdą Ci dwa pyszne ciasta. Jedno dla Ciebie – drugie dla bliskich/gości/sąsiadów czy kogokolwiek będziesz chcieć obdarować. Wszak takimi pysznościami trzeba się dzielić.