Placuszki z twarogiem przepis
Te pyszne placki są nie tylko pożywne, ale też bardzo zdrowe. Smakują one wszystkim dzieciom! Przygotuje je dla swojego malucha i będziesz mieć pewność że nie będzie on mógł przestać ich wcinać! Połączenie słodkich jabłek i lekko kwaśnego twarogu jest naprawdę pyszne. Zrób placuszki z twarogiem przepis jest naprawdę prosty!
Niezbędne składniki
250 gramów twarogu, najlepiej pełnotłustego
3 całe jajka
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jabłko, najlepiej większe
2 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżki mąki
½ łyżeczki cynamonu
Jeśli lubisz, możesz przygotować również syrop klonowy, lub nieco więcej cukru pudru do posypania placuszków.
Placuszki z twarogiem przepis
Przygotuj sobie sporą miskę, do której włożysz twaróg i dodasz żółtka. Białka należy na razie odłożyć. Dodajemy do twarogu cukier wanilinowy i je rozgniatamy Wszystko praską do ziemniaków lub widelcem.
Obierz jabłko i zetrzyj na tarce, najlepiej takiej o nieco większych oczkach. Jeśli wolisz, możesz też pokroić jabłka na nieco większe kawałki. Jabłka dodaj do twarogu i wymieszaj je. Następnie, Dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do nich stopniowo cukier puder. Dodając cukier puder uważaj żeby piana nie opadła to od niej będzie zależeć puszystość naszych placuszków. Dodaj białka do masy twarog owej i wymiesza je delikatnie. Warto dodawać je po trochu i mieszać powoli łyżką. W ten sposób łatwiej będzie zachować pianę z białek.
Przygotuj sobie rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i nakładaj na nią porcję ciasta. Sama możesz ustalić wielkość placuszków, ale my rekomendujemy nakładać około 2 łyżki ciasta na jeden placek. Rozprowadź ciasto na patelni kształtując placuszek. Możesz smażyć je na suchej patelni lub dodać odrobinę oleju bądź masła.
Po nałożeniu ciasta na patelnię zmniejsz ogień i smaż placki przez około 2 lub 3 minuty. Od spodu powinny one być lekko zarumienione i złote. Kiedy tak będzie, obróć placki na drugą stronę i smaż przez kolejne 2 minuty. Żeby pozbyć się nadmiaru oleju, możesz od sączyć gotowe placki na kawałku ręcznika papierowego. Odsącz olej i szybko przełóż placki na czysty talerz. Dzięki temu kawałki ręcznika nie przyczepią się do ciasta.
Dodatki do placuszków
Wyłóż placki na talerz i posyp je cukrem pudrem i cynamonem. Jeśli lubisz, możesz polać je odrobiną syropu klonowego. Placki możesz podawać też z jogurtem naturalnym, bitą śmietaną i owocami. To bardzo uniwersalne danie, do którego pasować będą przeróżne dodatki. Możesz wybrać to, co najbardziej lubisz. Smacznego!