Inne spojrzenie na naleśniki

Jednym ze sposobów na smaczne i słodkie śniadanie są naleśniki. W wersji wytrawnej sprawdzą się natomiast na obiad i kolację. Najczęściej serwuje się te tradycyjne, co jednak, jeśli chce się zmiany? Można wówczas spróbować naleśniki gryczane bez jajek i przekonać się, że i one znajdą swoich wielbicieli.

Smaczne, choć bez jajek

Choć pewnie wielu osobom wyda się to małą zbrodnią, śmiało można przyrządzić ciasto na naleśniki bez konieczności wbijania do niego jajka. Nie tracą przy tym ani na smaku, ani na swoim wyglądzie.

Do tego naleśniki gryczane bez jajek to sposób na przekonanie się do używania w kuchni mąki gryczanej, która poza naleśnikami nadaje się także do wypieków ciasteczek i babeczek, jak również przygotowania ciasta na pierogi czy klusek.

Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, więc idealnie sprawdzi się w diecie osób nietolerujących glutenu czy też chorych na celiakię. Sprawia to, że osoby te nie muszą rezygnować całkowicie z pewnej grupy posiłków. Docenią ją również osoby na diecie wegetariańskiej – mąka gryczana jest dobrym źródłem białka, którego nie może zabraknąć w żadnej diecie – oraz cukrzycy – ma niski indeks glikemiczny, jest więc stosowana jako środek regulujący poziom cukru we krwi.

Mąka gryczana, poza wykorzystaniem w przepisie na naleśniki, który zamieszczono poniżej, może przydać się w kuchni również do samodzielnego przygotowania domowego makaronu. Poza byciem źródłem białka mąka gryczana wpływa na poprawę trawienia, dzięki dużej zawartości magnezu jest wsparciem w regeneracji mięśni. Ma pozytywny wpływ na układ krążenia człowieka, bowiem zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi.
Bazując na wszystkich zaletach, warto przygotować naleśniki z mąki gryczanej, kiedy tylko najdzie ochota na taki posiłek.

Składniki:

– 2 szklanki mąki gryczanej
– 3 szklanki mleka krowiego lub roślinnego, np. kokosowego
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cynamonu mielonego
– 2 łyżki oleju

Wykonanie

Mąkę wsypać do miski.
Następnie dodać sól, cukier, cynamon, całość wymieszać.
W kolejnym kroku dodać olej i mleko – według uznania krowie lub roślinne, na przykład kokosowe.
Wszystko dobrze wymieszać, najlepiej za pomocą miksera. Ciasto powinno wyjść lejące, ale takie gęściejsze.
Następnie rozgrzać dość mocno patelnię, można ją spryskać minimalną ilością oleju.
Potem na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta i smażyć z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami, jak na przykład z nutellą, dżemem, jogurtem naturalnym. Naleśniki można również udekorować za pomocą świeżych, sezonowych owoców: malin, truskawek, jagód.