Niecodzienne połączenie serka i jajka
W diecie człowieka nie może zabraknąć żadnego z makroskładników, jakimi są białko, węglowodany i tłuszcze. Z tego też powodu codziennie spożywać należy bogate w nie produkty. Tyczy się to zwłaszcza białka, które jest budulcem kości i umożliwia rozwój. W jaki sposób dostarczyć sobie odpowiednio dużo protein? Można sięgnąć po serek wiejski z jajkiem, dostarczyć białko i także przekonać się do takiego połączenia.
Serek idealny
Serek wiejski zaczął cieszyć się sporą popularnością kilka lat temu, kiedy to począł pojawiać się na sklepowych półkach w lodówkach z nabiałem. Czy warto sięgać po ten produkt? Wiele korzyści za tym przemawia, serek wiejski jest bowiem niskokaloryczny, więc polubić się z nim powinny osoby będące na diecie odchudzającej. Poza niską kalorycznością spożywanie serka wiejskiego wpływa korzystnie na poprawę przemiany materii.
Czym właściwie jest serek wiejski? To jeden z rodzajów sera twarogowego, który produkowany jest z mleka pozostałego z produkcji masła. Dzięki swojej konsystencji – połączenie jogurtu naturalnego i sztywnego twarogu – oraz słodszemu od jogurtu smaku przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warto właśnie najmłodszych uczyć, że tego rodzaju serek podany z płatkami i owocami będzie dla nich idealnym wyborem na śniadanie.
Serek wiejski dostarcza również składniki odżywcze, które przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Poza białkiem, o którym była już mowa, wśród tych składników są między innymi aminokwasy oraz minerały, takie jak wapń, sód, potas, fosfor, żelazo, cynk, magnez. Serek ten jest również źródłem witamin A, D, E, folianów, ryboflawiny, niacyny, witaminy B12, laktozy.
W jaki sposób wykorzystuje się go w kuchni? Wystarczy dodać do niego świeże owoce i miód, by cieszyć się zdrowym śniadaniem. Sprawdza się również jako drugie śniadanie czy też przekąska w ciągu dnia. Może być składnikiem ciasta na naleśniki, jak też towarzystwem dla kanapki. Istnieje wiele możliwości, by go spróbować i się do niego przekonać.
By włączyć ten produkt do diety, warto wypróbować serek wiejski z jajkiem i zadbać o prawidłową podaż białka każdego dnia.
Składniki:
– 1 mały serek wiejski (200g)
– 2 jajka (120g)
– 1 mała cebula (50g)
– sól, pieprz
– przyprawa do potraw z jajek
– zioła prowansalskie
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupki, pokroić na cząstki.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
Jajka, cebulę i serek wiejski umieścić w misce, wymieszać.
Dodać przyprawy, posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
Tak przygotowany serek nadaje się idealnie na kanapki.