Jaglane śniadanie dla dzieci

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, które spożywać powinny również dzieci. Należy uczyć je, że posiłek ten jest potrzebny dla zastrzyku energii na pierwsze godziny dnia, który nasyca, a do tego jest smaczny. Brak na niego pomysłu? Prosta kasza jaglana na śniadanie dla dzieci jest łatwa w przygotowaniu, a do nie musi być niczym nudnym – dodając owoców, od razu wygląda apetyczniej.

Pożywne śniadanie dla maluch

Pierwszy posiłek w ciągu dnia nie powinien być pomijany – śniadanie sprawia, że metabolizm może się rozruszać i być przygotowany na każdy pokarm, jaki w ciągu dnia otrzyma. To „rozbudzenie” organizmu wpływa również na samopoczucie – jak wiadomo, sporo osób bez śniadania jest bardziej rozdrażniona. W przypadku dzieci pominięcie go może skutkować zmniejszoną koncentracją, co nie ułatwia przyswajania wiedzy w szkole.

Śniadanie nie musi być wyszukane, jeżeli nie ma się zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, jednak gdy istnieje taka możliwość, warto zaserwować dziecku posiłek nie tylko smaczny, co zdrowy, dostarczający potrzebnych składników odżywczych. Te można znaleźć między innymi w kaszy jaglanej. Stanowi ona źródło takich pierwiastków mineralnych jak miedź, żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas oraz witamin z grupy B: B1, B2, B6. Do tego znajduje się w nim bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka – podstawowego budulca kości.

Kasza jaglana jest poza tym lekkostrawna, więc jej spożycie nie zaszkodzi młodemu żołądkowi dziecka. Przygotowane z niej potrawy sycą, co sprawia, że jedna miseczka przygotowanej kaszy jaglanej na przykład z owocami i mlekiem ucisza głód na wiele godzin.

Tym sposobem kasza jaglana na śniadanie dla dzieci nauczy je nie tylko jedzenia owoców, ale też tego, że nie warto pomijać tego posiłku.

Składniki na około 2 porcje:

– ½ szklanki surowej kaszy jaglanej
– 1 jabłko
– 1 łyżeczka cynamonu
– garść ulubionych owoców, na przykład jagód, malin, truskawek
– 2 szklanki wody
– mleko modyfikowane (ilość odpowiednia na 2 szklanki wody)

Wykonanie

Kaszę dokładnie przepłukać wodą.
Kaszę zalać dwiema szklankami wody i gotować, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20 minut).
Pod koniec gotowania dosypać mleko modyfikowane, cynamon, dodać starte jabłko. Całość wymieszać.
Kaszę przełożyć na miseczki, posypać ulubionymi owocami (w przypadku większych kawałków na przykład truskawek pokroić je na mniejsze części).

Innym sposobem na kaszę jaglaną jest zmiksowanie ugotowanej kaszy wraz z owocami.
Dla większej słodkości kaszę można polać na przykład syropem daktylowym