Schab z warzywami na patelnię – 3 przepisy na pyszne i szybkie obiady
Mrożenie to doskonały sposób na przechowywanie warzyw. Pyszne, pełne witamin i minerałów warzywa możemy przechowywać w zamrażarce nawet przez 6 miesięcy. Dużą popularnością cieszą się także gotowe mieszanki warzyw na patelnię, które pozwalają na przygotowanie sycącego i zdrowego posiłku w kilka chwil. Przedstawiamy 3 proste przepisy na schab z warzywami na patelnie!
Smażony schab z warzywami na patelnie z ryżem
Plastry schabu pokrój w długie paski. Dopraw czerwoną słodką i wędzoną papryką, odrobiną soli i pieprzu oraz ulubionymi ziołami: bazylią, oregano lub czosnkiem niedźwiedzim. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i krótko podsmaż plastry schabu. Dodaj wybrane warzywa na patelnie: świetnie sprawdzą się te z dodatkiem pieczarek, brokułów i marchewki. Całość zalej szklanką bulionu i duś na niewielkim ogniu przez 20 minut do miękkości warzyw. Na patelnię dodaj ryż, w razie potrzeby dolej odrobinę wody. Ryż napęcznieje z całym daniem, dzięki czemu zyska on aromatyczny, mięsny smak.
Ziołowy schab z warzywami na patelnię
Schab pokrój w mniejsze kawałki i delikatnie tłucz młotkiem kuchennym do uzyskania płaskich, małych kotlecików. Zamarynuj je w 2 łyżkach oleju i ziołach: bazylii, oregano i ziołach prowansalskich. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, opcjonalnie możesz wykorzystać także inne, ulubione przyprawy, takie jak różne rodzaje papryk. Odstaw zamarynowane mięso na minimum 2 godziny do lodówki. Na patelni podsmaż mrożone warzywa do miękkości – około 15-20min. Tak przygotowany schab z warzywami na patelnie możesz podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem sera feta. Jako dodatek świetnie sprawdzą się również szwedzkie, pieczone na złoto ziemniaki hasselback.
Arabski schab z warzywami
Schab pokrój w cienkie plastry. Zamarynuj je w oleju i dodatku chilli, papryki słodkiej i papryki wędzonej. Możesz dodać także nieco ziół, sól i pieprz. Odstaw zamarynowane mięso na minimum 2-3 godziny do lodówki, a następnie krótko podsmaż na patelni. Przygotuj ryż: na drugiej, głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż ziarna ryżu przez 3 minuty. Dodaj warzywa na patelnię i całość zalej bulionem. Zamiast bulionu możesz wykorzystać wodę z dodatkiem sosu sojowego. Duś pod przykryciem przez około 15 minut – po tym czasie ryż i warzywa powinny być miękkie. W razie potrzeby dolewaj po odrobinie wody, by nie przypalić dania. Potrawa świetnie skomponuje się z arabską sałatką tabbouleh lub świeżą surówką na bazie rzodkiewki, ogórka i mieszanki sałat.