Słodka przekąska w domowym stylu

Któż nie lubi słodyczy z czekolady? Batoniki, zamoczone w niej wafelki, czekoladki w bombonierce, czekolady mleczne, gorzkie, z nadzieniem – dla wielu osób to najlepszy rodzaj słodyczy, po jaki można chwycić. Ale czy zawsze trzeba sięgać po te ze sklepowych półek, które dodatkowo mają dodany cukier? Nie, można przygotować ciastka w czekoladzie w domowym zaciszu i mieć kontrolę nad tym, co wchodzi w ich skład, przez to stają się one zdrowsze niż sklepowa wersja.

Domowy sposób na czekoladę

Ciastka i czekolada to nie tylko sposób na urozmaicenie niedzielnej kawy czy też szybka przekąska, kiedy czuje się, że poziom cukru gwałtownie spadł. Czasami doszukuje się w nich przyjaciół, którzy są w złych chwilach. Jednak nie należy czynić z nich swojej jedynej pomocy.

Bo choć ich spożycie wywołuje zastrzyk hormonu szczęścia, zawarty w nich cukier w zbyt dużej ilości może zacząć odkładać się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego względu też warto zastanowić się, czy mając ochotę na tego rodzaju słodycze, nie lepiej przygotować je w domu i mieć władzę nad tym, co i w jakich proporcjach doprowadzi do ich powstania. Poza tym przygotowanie ciastek to świetny sposób na spędzenie czasu razem z rodziną i pokazanie jej najmłodszym członkom, że pieczenie to przyjemna rzecz, którą wieńczy słodki smak własnego wypieku.

Poniżej zaprezentowano przepis na właśnie takie słodkie połączenie, które nie zabiera w sobie substancji, jakie zobaczyć można na etykiecie podobnego produktu ze sklepu. Przygotowanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne, a ciastka w czekoladzie w wersji domowej przypadną do gustu każdemu, kto tylko ich skosztuje. Jeżeli takie są preferencje, tabliczkę mlecznej czekolady można zastąpić tabliczką czekolady gorzkiej – takie ciastka nie będą bardzo słodkie.

Składniki:

– 200 g margaryny lub masła
– 320 g mąki
– 100 g cukru pudru
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier wanilinowy
– 1 tabliczka mlecznej czekolady do roztopienia

Wykonanie

W misce wymieszać mikserem wszystkie składniki ciasteczek.
Ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i szybko zagnieść.
Rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów i foremką wycinać małe ciasteczka.
Ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni (ciasteczka będą gotowe, gdy ich boki będą zarumienione).
Ostudzone ciastka oblać roztopioną czekoladą mleczną.
Gotowe ciasteczka można jeszcze udekorować, posypując je kakaową lub też kolorową posypką do pierniczków.