Rabarbar do ciasta drożdżowego
Sezon na rabarbar, trwający od końca kwietnia do połowy czerwca, to czas, kiedy chętnie sięga się po niego, by przygotować coś smacznego, jak na przykład kompot czy ciasto drożdżowe. Jednak jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego? Samo jego umycie może być bowiem niewystarczająco, by jego smak w cieście był odpowiedni i każdemu podpasował.
Kwaśny smak w cieście
Rabarbar, uważany w Polsce za warzywo, wielu ludziom kojarzy się ze zbieraniem go z łąk z dala od ulic i gotowaniem z niego kompotu, który przyjemnie orzeźwia w letnie dni. To także odpowiedni składnik, by zrobić z nim placek drożdżowy i zajadać się takim ciastem podczas ciepłego popołudnia.
Samo pokrojenie go może nie wystarczyć. Nie będąc pewnym, jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego, warto zapamiętać kilka prostych kroków i za każdym razem z nich skorzystać, by wypiek był idealnie pyszny.
Rabarbar na zdrowie
By w cieście drożdżowym rabarbar stanowił źródło zdrowia, trzeba odpowiednio się nim wcześniej zająć.
Jeżeli nie wykorzystuje się go zbyt wiele do wypieku drożdżowego, wystarczy umyć go, starannie wysuszyć – najlepiej z pomocą ręcznika kuchennego – i obrać starsze łodygi.
W przypadku, kiedy wykorzystywana będzie znaczna ilość rabarbaru, przygotowuje się go dokładniej. Najpierw odcina końce, następnie dokładnie myje i obiera. Po obraniu rabarbar kroi się na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypuje cukrem, cały czas mieszając. Kiedy rabarbar puści soki, wówczas dokładnie się go odsącza.
Istnieje także sposób, w którym rabarbar się przesmaża na patelni. W tym celu także się go kroi, po czym umieszcza na rozgrzanej patelni z dodatkiem cukru. Taki rabarbar należy smażyć przez kilka minut, dopóki nie puści soku i trochę zmięknie. Odcedza się go na sicie, a powstały sok – poza wyrzuceniem – można później wykorzystać do przygotowania własnej galaretki rabarbarowej, która nada się do innego rodzaju ciasta z rabarbarem.
Należy pamiętać, że w przypadku ciast innych niż drożdżowe rabarbarem zajmuje się inaczej – przy niektórych faktycznie wystarczy go jedynie umyć i pokroić na w miarę równe kawałki.
Wykorzystanie rabarbaru to bowiem nie tylko ciasto drożdżowe – choć to najpopularniejszy sposób – ale jest składnikiem także ciasta ucieranego na maślance, kruchego z budyniem i kruszonką, biszkoptów, tart i tartaletek. Z rabarbaru przygotować można ponadto słodko-kwaśne nadzienie i wykorzystać je przy tworzeniu domowych rogalików, jak także muffinek.