Jak przygotować przepis na hummus z soczewicy

Najlepsza pasta do kanapek

Pasty do kanapek można wykonać z bardzo wielu składników. Jednym z doskonałych pomysłów na smaczne i sycące śniadanie jest kanapka z domowym hummusem. To proste w wykonaniu smarowidło jest szybkie do wykonania, idealne do posmarowania kanapki, ale również jako dip na przyjęcie oraz baza do różnego rodzaju pysznych zup. Hummus można wykonać w wielu wersjach. Zarówno ten przyrządzony tradycyjnie jak i ten z dodatkami jest przepyszny. Do hummusu można dodać wiele składników. Bardzo ciekawym pomysłem jest zmieszanie ciecierzycy i soczewicy. Wówczas konsystencja pasty będzie niezwykle aksamitna, zwłaszcza w porównaniu do hummusu z samej soczewicy. Dobrym dodatkiem do hummusu jest również dodanie pomidorów. Sprawdzi się idealnie w czasie imprezy jako dip do warzyw pokrojonych w równe słupki. Pastę tą można wykonać w kilkanaście minut. Jest to więc szybki i prosty przepis na szybki hummus.

Najlepszy przepis na hummus z soczewicy

Pasta z soczewicy jest tak pyszna, że z pewnością szybko zniknie po przygotowaniu. Wygląda apetycznie, jest pyszna i zdrowa. Można ją podawać z pieczywem lub z warzywami takimi jak marchewka, seler bądź świeży ogórek. Pastę można również dodać do bulionu z warzyw. Wówczas wyjdzie nam pyszna zupa o ciekawym smaku.

Aby przygotować przepis na hummus z soczewicy można użyć soczewicy z puszki oraz soczewicy suchej wcześniej ugotowanej. Jeśli mamy do czynienia z soczewicą z puszki wystarczy ją zmiksować za pomocą blendera. Aby przygotować hummus z soczewicy suchej należy ugotować soczewicę a następnie zmiksować na gładką masę. Do przygotowania hummusu z pomidorami należy użyć pomidorów suszonych z oleju. Kilka pomidorków trzeba pokroić na mniejsze kawałki. Dobrym pomysłem jest dodanie oleju z suszonych pomidorów. Jest on bowiem bardzo aromatyczny. Dodatkowo do hummusu z pomidorami należy dodać pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Całość miksujemy na gładką masę i dodajemy do wcześniej przygotowanej soczewicy. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól oraz cukier. Aby dodać smaku warto zmieszać masę ze świeżymi ziołami takimi jak siekana natka pietruszki, kolendra czy oregano. Tak wykonana pasta będzie smakować idealnie. To ciekawy dodatek do wielu potraw. Sprawdzi się również jako samodzielne danie podane na przykład z ugotowaną kaszą. Jest to również danie bardzo zdrowe. Soczewica ma wiele wartości odżywczych, jest dobrym źródłem białka oraz wielu mikroelementów. Warto więc dodać ją do swojego jadłospisu.