Najlepsze kotlety wegetariańskie przepis
Kuchnia wegetariańska
Kuchnia wegetariańska jest coraz bardziej popularna. Wiąże się to z faktem, iż wiele osób odchodzi od tradycyjnej kuchni z mięsnymi potrawami. Coraz więcej uwagi zwracamy na ochronę środowiska i ekologię. Niewątpliwie hodowla zwierząt na mięso jest jednym z najbardziej zaśmiecających środowisko przemysłów. Z tego też względu wiele osób szuka alternatyw. Jednak nie tylko względy ekologiczne skłaniają ludzi do zmiany nawyków żywieniowych. Wpływ na to zjawisko mają również social media i artykuły związane z jedzeniem bądź niejedzeniem mięsa. Coraz więcej ludzi zauważa pozytywny wpływ na zaniechanie bądź ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych. Jednak najgorzej i najciężej jest zacząć swoją przygodę z kuchnią wegetariańską. Często wówczas brakuje nam podstawowych dań, które wcześniej jedliśmy w wersji mięsnej. Dlatego warto poznać kilka przepisów, które pozwolą nam cieszyć się smacznym daniem, a które imitują i zastępują dania z mięsem.
Kotlety wegetariańskie przepis i wykonanie
Kotlety wegetariańskie mimo iż nie zawierają mięsa są bardzo smaczne i sycące. Mogą być wykonane z różnych składników, dzięki czemu możemy je dowolnie modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. Wegetariańskie mogą być nie tylko kotlety, ale i klopsiki, różnego rodzaju burgery czy medaliony. Ich głównymi składnikami są warzywa, ale również grzyby czy kasze. Po dodaniu odpowiednich przypraw z pewnością zachwycą smakiem niejedną osobę nieprzekonaną do kuchni wegetariańskiej.
Kotlety wegetariańskie są przepyszną propozycją dla osób, które chcą urozmaicić swoją dietę. Można je przygotować na przykład z soczewicy czy ciecierzycy, ale także z jajek, czy brokułów. To znakomity pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach składników tak, by kotlety po przygotowaniu nie rozpadły się. Kotlety wegetariańskie przepis można panierować tak jak zwykłego kotleta schabowego za pomocą bułki tartej. Można je później upiec w piekarniku bądź przesmażyć na patelni. Obie wersje są równie smaczne i warto ich spróbować. Kotlety można podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze sprawdzą się jak kotlety tradycyjne w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki czy sałatki. To doskonała propozycja również na przyjęcie jeśli nasi goście są wegetarianami. Z pewnością docenią nasz gest i ucieszą się z pełnowartościowego posiłku. Nie musimy się również martwić, że ktoś wyjdzie głodny. Kotlety te są smakowite i sycące zupełnie jak tradycyjne potrawy z mięsa.