Sposób na to jak piec łososia w piekarniku

Gdzie kupić dobrego łososia

Łosoś jest to ryba bardzo lubiana na całym świecie. Może zagościć na stołach w odmianie łososia bałtyckiego, łososia pacyficznego, czy łososia norweskiego. W naszym regionie najbardziej popularny jest łosoś norweski. W sklepach możemy kupić dowolną, mniejszą bądź większą porcję łososia. Możemy kupić zarówno całą rybę, jak i filety z łososia, dzwonki, czy steki. Wszystko zależy od naszych preferencji i tego co chcemy zrobić na obiad. Łosoś ma bardzo wiele wartości odżywczych, jest rybą zdrową i smaczną. Znajdziemy w nim dużo pełnowartościowego białka, a także aminokwasy oraz dobre kwasy tłuszczowe. Łosoś dostarcza nam również wiele cennych witamin takich jak witamina D czy witamina B. Jest więc idealny dla zachowania zdrowia.
Łosoś z piekarnika jest to idealna propozycja na obiad, ale również na kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Łosoś jest to ryba, która jest łatwo dostępna, niedroga i pyszna. Tą rybę można kupić zarówno w dużych supermarketach jak i mniejszych dyskontach. Warto jednak postawić na jakość łososia i kupować tego oznaczonego jako łosoś dziki. W ten sposób kupimy rybę najlepszej jakości, wyłowioną w zrównoważony sposób.

Jak piec łososia w piekarniku

Łosoś z piekarnika to chyba najbardziej popularna forma przygotowania tej ryby. Ale jak piec łososia w piekarniku by był smaczny i zdrowy? Najważniejsze jest, by piec rybę w odpowiedniej temperaturze oraz odpowiednią ilość minut. Zbyt szybko wyjęty łosoś z piekarnika będzie niedopieczony, zbyt późno wyjęty będzie również niedobry. W zależności od tego jak dużego mamy łososia ilość minut może się wahać. Jednak standardowo łosoś w piekarniku potrzebuje około 20 minut. Łososia najlepiej zawinąć w folię aluminiową, a wcześniej skropić sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem.By łosoś nie był zbyt suchy warto dodać odrobinę masła. Dla osób, które lubią świeże zioła można do łososia dodać na przykład świeży koperek czy też świeżą natkę pietruszki. Tak upieczona ryba będzie z pewnością przepyszna oraz bardzo aromatyczna. Upieczoną rybę możemy podawać najlepiej na gorąco. Łosoś dobrze komponuje się z takimi dodatkami jak ziemniaki, frytki czy smaczne sezonowe surówki. Doskonale smakuje również w towarzystwie pieczonych warzyw. Dla osób, które się spieszą można podawać łososia jako samodzielne danie, będzie równie smaczny. Warto jednak wówczas doprawić go według własnego gustu, by nie był zbyt mdły. Łososia warto jeść raz w tygodniu, gdyż zawiera wiele cennych mikroelementów, a także jest bardzo smaczny.