Zdrowy deser z nasion chia

Deser, słodki posiłek, który bywa nie tylko finałem dla obiadu, ale również podwieczorkiem czy sposobem na ochotę na coś zdrowego. Coraz częściej natknąć można się na deser w wersji fit, do których wykorzystuje się żywność określaną mianem „super food”. Jaki deser może powstać w ten sposób? Na przykład pudding chia na mleku kokosowym, który jest smacznym zamiennikiem dla znanych puddingów i budyni.

Smaczny i zdrowy deser

Nasiona chia zyskały popularność wraz ze wzrostem świadomości dotyczącym zdrowego stylu życia i odżywiania. Czym tak właściwie one są? To małe nasiona rośliny, jaką jest szałwia hiszpańska. Pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Ich nazwa z języka Majów oznacza „siłę”.

W kontakcie z płynami jak woda czy mleko, nasiona zaczynają wytwarzać żel, dzięki czemu mogą być wykorzystywane w diecie wegańskiej jako zamiennik dla jajka przy wypiekach. Przez tę zdolność nadaje się również jako zagęszczacz do sosów.

Jako właściwości wymienia się dużą zawartość potrzebnego błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3, wysokiej jakości białka. Poza tym są pełne pierwiastków mineralnych, między innymi fosforu, miedzi, żelaza, selenu, magnezu.
Warto sięgać po te nasiona zwłaszcza ze względu na kwasy omega-3 – Polacy zjadą zdecydowanie zbyt mało ryb. W przypadku nasion chia ilość kwasów w 100 gramach jest większa od tej zawartej w łososiu norweskim. Dlaczego ten tłuszcz jest tak ważny? Między innymi wspomaga pracę mózgu, wpływa na pamięć i koncentrację, układ nerwowy, łagodzi depresję, spowalnia proces demencji.

Chcąc coś przygotować z tych nasion, warto wykorzystać przepis na pudding chia na mleku kokosowym, który zamieszczono poniżej.

Składniki na 4-5 porcji:

– 1 duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
– 100 ml dowolnego mleka lub wody
– 4 łyżki nasion chia
– opcjonalnie: 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Wykonanie

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia oraz – jeśli używamy – syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 1 – 2 minuty bardzo dokładnie, w innym wypadku część nasion może opaść na dno. Gotową mieszankę przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść. Na ozdobę takiego puddingu nadają się również podprażone płatki migdałów.