Pawłowa z Figami

Wszyscy lubią bezy, nie ma takiego co powie – nie nie ja nie lubię. Jeśli na Twojej drodze stanie taki człowiek, masz dwa wyjścia – albo przyrządzisz mu przepyszną Pawłową i zakocha się w bezach, albo uciekaj.
Większość myśli, że to ogromne wyzwanie i z góry zakłada porażkę. Pokażę Wam jednak, że nie taki wilk straszny – wystarczy dobry przepis i dobre nastawienie, a stworzycie najpyszniejszy deser w Waszej kuchni.

Składniki jakich będziemy potrzebować:

Na bezę:

  • 6 białek
  • 34 dag cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Na nadzienie:

  • 5 świeżych fig
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 1 granat
  • cukier puder do oprószenia
  • ewentualnie kilka sztuk pistacji lub suszonych moreli do dekoracji

Przygotowanie:

Beza:

  1. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni C. Schłodzone białka ubić, pod koniec dodając stopniowo, po jednej łyżce cukier i dalej ubijając, do momentu aż cukier się rozpuści, a piana stanie się błyszcząca.
  2. Dodać mąkę i ocet i wymieszać delikatnie szpatułką.
  3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej 2-3 warstwami). Wyłożyć delikatnie bezę i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C – piec ok. 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do ostudzenia (najlepiej na całą noc).
  4. Przekładamy delikatnie bezę na paterę kiedy będzie już całkiem zimna.

Nadzienie:

  1. Śmietanę dokładnie ubić na sztywną pianę.
  2. Ułożyć na bezie, tworząc pagórki i nierównomierną strukturę.
  3. Figi pociąć na ćwiartki i ułożyć na bitej śmietanie.
  4. Z granatu wydobyć nasionka – najlepiej jest przekroić granat wzdłuż i włożyć go do miski z wodą, a następnie łyżką wydobywać nasionka – dzięki temu nie zachlapiemy całej kuchni, a nasiona wypłyną na powierzchnię wody.
  5. Z kilku nasion granatu wycisnąć sok i skropić nim śmietanę.
  6. Posypać bezę pokrojonymi suszonymi morelami lub posiekanymi pistacjami.
  7. Całość obsypać cukrem pudrem.

I Gotowe!

Gwarantuję, że nie zapomnicie tego smaku do końca życia!
Oczywiście figi i granat można zastąpić innymi owocami – pamiętajcie, aby nie były zbyt ciężkie i soczyste, bo mogą rozpuścić bitą śmietanę.

A i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz! Nie można zapomnieć o zrobieniu zdjęcia! Wszak Pawłowa to deser którym warto się chwalić i zawsze, w każdym przybraniu wygląda pięknie i apetycznie. To takie cukiernicze dzieło sztuki, mające miłośników na całym świecie. Ma jednak jeden mankament – stanowczo za szybko znika z patery.