Zdrowsza wersja słodyczy

Słodycze są czymś, bez czego niektórzy nie wyobrażają sobie swojego dnia. Stały się formą nagrody, gdy coś się zrobiło, są także sposobem na poradzenie sobie z negatywnymi emocjami, jak też towarzyszem popołudniowej kawy lub herbaty. Jednak ze względu na dużą zawartość cukru coraz więcej osób je ogranicza. Czy muszą całkowicie z nich zrezygnować? Nie, można bowiem przygotować zdrowe ciasteczka owsiane z miodem, które i poprawią humor, i będą odpowiednio słodkie.

Zdrowsza alternatywa dla słodyczy

Słodycze dostępne na sklepowych półkach w swoim składzie poza cukrem bardzo często wymieniane mają również syrop glukozowo-fruktozowy, co sprawia, że organizm dostaje prawdziwą cukrową bombę. Walczyć z tym można, tworząc własne ciastka – ma się wówczas kontrolę nad tym, jaki rodzaj cukru i w jakiej ilości jest do nich dodawany.

Dobrym zamiennikiem dla białego cukru wykorzystywanego przy wypiekach jest miód – naturalny słodzik. Wystarczą bowiem trzy łyżki, by cały wypiek był słodki, a przy tym by znajdowały się w nim pewne wartości odżywcze. W miodzie znaleźć można bowiem mikroelementy takie jak potas, fosfor, chlor, wapń, żelazo, witaminy A, z grupy B, C, jak też kwas foliowy i biotynę.

Wspaniałe właściwości mają także płatki owsiane – są źródłem błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku, wypełnia go, co prowadzi do szybkiego uczucia sytości. Tym samym wystarczy jedno ciasteczko z nich, by przegonić mały głód. W płatkach znaleźć można także wapń, magnez, cynk i potas.

Przygotowując zdrowe ciasteczka owsiane z miodem, można do ich wykonania przywołać także dzieci – to będzie dla nich niezła zabawa, a przy tym nauka, jak łatwo i prosto można przygotować smaczny wypiek idealny na podwieczorek czy jako część drugiego śniadania.

Składniki:

– 2 szklanki płatków owsianych – 280 g
– 1 szklanka łuskanego słonecznika – 180 g
– pół szklanki mąki pszennej lub owsianej
– 2 średnie jajka
– pół kostki masła – 100 g
– 3 łyżki miodu
– łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

W misce umieścić wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub dłonią.
Ustawić miseczkę z zimną wodą, zamoczyć w niej dłonie, po czym wziąć się do kształtowania ciastek – nabierać odrobinę na dłoń i tworzyć kulkę, po czym spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez około 25 minut. Wystudzić na kratce.

Ciastka można udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą.