Szybkie przepisy na obiady z kapustą: zdrowe i pożywne dania
Szybkie przepisy na obiady z kapustą: zdrowe i pożywne dania
Kapusta, będąca warzywem bogatym w witaminy, minerały i błonnik, jest doskonałym składnikiem do przygotowania zdrowych i pożywnych obiadów. Jej unikalny smak i wszechstronne zastosowanie sprawiają, że można ją wykorzystać w różnorodnych daniach. Oto kilka szybkich przepisów na obiady z kapustą, które są proste w przygotowaniu, a jednocześnie smaczne i satysfakcjonujące.
1. Kapuśniak z kiełbasą
Składniki:
– 1 średnia główka kapusty
– 2 marchewki
– 2 ziemniaki
– 1 cebula
– 2-3 kiełbasy
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól i pieprz do smaku
Przepis:
1. Kapustę poszatkować, marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać.
2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
3. Dodać kapustę, marchewki i ziemniaki i krótko podsmażyć.
4. Dodać bulion warzywny i gotować na średnim ogniu przez około 20 minut.
5. Kiełbasy pokroić na plasterki i dodać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut.
6. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Podawać gorące.
1. Pierogi z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki ciepłej wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
Składniki na farsz:
– 1 główka kapusty
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
Przepis:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, jajko, olej i sól. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 30 minut.
2. Kapustę poszatkować, pieczarki pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
4. Dodać kapustę i pieczarki. Smażyć przez około 10 minut.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Ciasto rozwałkować na cienkie placki i wycinać z niego krążki.
7. Na środek każdego krążka nałożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi.
8. Gotować pierogi w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Podawać gorące.
1. Kapusta z mięsem duszona w sosie pomidorowym
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
– 1 główka kapusty
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przepis:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kapustę poszatkować.
2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
3. Dodać mięso mielone i smażyć, aż się zrumieni.
4. Dodać kapustę i smażyć przez kilka minut.
5. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusić na małym ogniu przez około 30-40 minut.
6. Doprawić oregano, sól i pieprz do smaku.
7. Podawać gorące z ryżem lub kaszą.
1. Kapusta z kurczakiem i curry
Składniki:
– 2 filety z kurczaka
– 1 główka kapusty pekińskiej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka curry
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przepis:
1. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
3. Dodać kurczaka i smażyć, aż się zarumieni.
4. Dodać kapustę i smażyć przez kilka minut.
5. Dodać sos sojowy, curry, sól i pieprz. Smażyć jeszcze przez kilka minut.
6. Doprawić do smaku.
7. Podawać gorące, np. z ryżem.
1. Gołąbki z kapustą pekińską i mięsem mielonym
Składniki na gołąbki:
– 10 dużych liści kapusty pekińskiej
– 500 g mięsa mielonego
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki ryżu
– 1 jajko
– sól i pieprz do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 puszka passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka cukru
– sól i pieprz do smaku
Przepis:
1. Kapustę zalać wrzątkiem, żeby stała się miękka. Osuszyć.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
3. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, czosnek, ryż, jajko, sól i pieprz.
4. Na każdym liściu kapusty rozłożyć porcję farszu i dokładnie go zawinąć.
5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć gołąbki z każdej strony, aż się zarumienią.
6. W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, dodać passatę pomidorową, cukier, sól i pieprz. Gotować przez kilka minut.
7. Do sosu wlać trochę wody i włożyć gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut.
1. Kapusta z grillowanym kurczakiem i sosem winegret
Składniki na kapustę:
– 1 główka kapusty pekińskiej
– 1 czerwona cebula
– 2 pomidory
– 1 ogórek
– 1 awokado
– sól i pieprz do smaku
Składniki na kurczaka:
– 2 filety z kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
Składniki na sos winegret:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego
– sok z 1 cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przepis:
1. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w cienkie plastry, pomidory i ogórek w kostkę, a awokado w plasterki.
2. W misce wymieszać oliwę z oliwek, rozgniecione czosnki, sól i pieprz. Pokroić kurczaka w paski i obtoczyć w marynacie. Odstawić na 30 minut.
3. Grillować kurczaka na rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, aż będzie dobrze dopieczony.
4. Wymieszać składniki na sos winegret.
5. Składniki na kapustę wymieszać i polać sosem winegret.
6. Podawać gorącego kurczaka na talerzu obok sałatki z kapusty.
1. Kapusta z łososiem w sosie śmietanowym
Składniki:
– 1 główka kapusty
– 400 g filetu z łososia
– 1 cebula
– 200 ml śmietany kremówki
– sok z 1 cytryny
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Przepis:
1. Kapustę poszatkować, cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia.
3. Dodać kapustę i smażyć przez kilka minut.
4. Dodaj śmietanę kremówkę i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu przez około 20-30 minut.
5. Łososia pokroić w porcje, posolić i popieprzyć.
6. Na innej patelni rozgrzać olej i usmażyć łososia z obu stron na złoty kolor.
7. Podawać gorącego łososia na podduszonej kapuście.
Podsumowanie
Obiady z kapustą to doskonały sposób na zdrowe i pożywne dania. Warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć swoje ulubione smaki i połączenia. Przygotowanie dań z kapustą zajmuje niewiele czasu, a efekt jest satysfakcjonujący. Postaw na zdrowe dania z kapustą i ciesz się ich aromatem i korzyściami dla zdrowia.