Tarta Malinowa

MALINOWA TARTA

Maliny, ach te maliny… doskonałe, wybitnie słodkie, pasujące do wszystkiego. Dobre do ciast, dobre prosto z krzewu, świetne do mrożenia, idealne do herbaty i na soki, pyszne do deserów. Ich wielostronne zastosowanie i przepyszna delikatna słodycz z tą wyrazistą nutą, sprawiają, że na samo hasło – maliny – każdy czuje ich smak i zapach. Teraz nawet w zimie możemy kupić świeże maliny i zrobić z nich prawdziwe cuda. Jednym z nich jest tarta malinowa. Uwielbiana przez dzieci, znakomita do kawy pitej z koleżanką, czy jako prezent dla nowych sąsiadów.

Składniki:

krem malinowy

  • 3 szklanki malin
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnego masła pokrojona na mniejsze kawałki

ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • szczypta soli
  • 7 łyżek masła

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Formę do tarty o średnicy ok 23 cm, wysmarować masłem.
  2. W misce wymieszać mąkę z mielonymi migdałami, cukrem i szczyptą soli.
  3. W garnku na średnim ogniu roztopić masło ciągle mieszając. Doprowadzić do zbrązowienia, zdjąć z ognia i natychmiast dodać do mieszaniny z mąki.Wymieszać do połączenia składników.
  4. Masą wylepić dno i boki formy do tarty. Piec 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
  5. Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy krem malinowy. W tym celu maliny, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz 2 łyżki wody gotujemy w garnku z grubym dnem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  6. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i ciągle mieszając gotujemy ok. 5 minut. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 5 minut.
  7. Całą masę blendujemy na gładki mus.
  8. Przecedzamy przez sitko z drobnymi oczkami.
  9. Żółtka ubijamy w osobnej misce z mąką kukurydzianą.
  10. Przecedzony mus przelewamy z powrotem do garnka i stawiamy na małym ogniu.
  11. Ubite wraz z mąką żółtka powoli wlewamy do musu i ciągle mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
  12. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i szczyptę soli, mieszamy całość do rozpuszczenia masła.
  13. Gdy masa lekko ostygnie, przykrywamy jej wierzch folią spożywczą i wstawiamy na 2 h do lodówki.
  14. Kiedy ciasto już wystygło, a mus się schłodził, rozsmarowujemy go na cieście.
  15. Dekorujemy skórką otartą z cytryny i świeżymi malinami lub mielonymi migdałami.
  16. Przed podaniem schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce.

Chyba nie trzeba nikomu życzyć smacznego… Smacznie brzmi już sama nazwa – TARTA MALINOWA – niebo w gębie.