Całą prawda o zakalcach.
Zakalcem nazywamy każde ciasto, które wygląda, jakby było niedopieczone lub zepsute. W smaku niczym nie odbiega od oryginalnego upieczonego ciasta, jednak jego wygląda niezależnie od rodzaju, znacznie się różni od tego ze zdjęcia umieszczonego na blogu kulinarnym.
Przyczyny powstawania zakalców
Ciasto zakalec może powstać z wielu powodów, do najczęstszych zalicza się:
- Przygotowywanie ciasta z zimnych składników, wyjętych z lodówki tuż przed pieczeniem.
- Przygotowywanie ciasta ze składników o niskiej jakości lub przeterminowanych.
- Zbyt długie mieszanie, miksowanie i łączenie składników w misce, powoduje to napowietrzenie masy.
- Nieodpowiednie proporcje składników.
- Pominięcie któregoś ze składników niezbędnego do przygotowania ciasta.
- Zbyt częste otwieranie piekarnika podczas pieczenia.
- Zbyt wczesne otworzenie piekarnika, jest taka zasada, która mówi, że nie powinno się otwierać piekarnika wcześniej niż przed upływem połowy pieczenia.
- Wady techniczne piekarnika, nierównomierne rozprowadzanie ciepła we wnętrzu może powodować powstawanie zakalców.
Jaka jest różnica pomiędzy zakalcem a zwykłym ciastem?
Jeżeli kiedykolwiek uda nam się, zupełnie nieplanowanie, upiec zakalca, to z pewnością nie przeoczymy tego faktu. Wyjmując ciasto z piekarnika, być może jeszcze nic nie będzie na to wskazywało, jednak po ukrojeniu pierwszego kawałka, okazać się może, że w środku znajduje się zakalec. Nie trzeba się tym jednak zbytnio przejmować, ponieważ poza wyglądem i walorami estetycznymi, nasze zakalcowe ciasto w niczym więcej nie będzie się różniło od normalnego, tego, które chcieliśmy uzyskać. W smaku będzie identyczne.
Co zrobić z zakalcem? Jeżeli mamy zakalec, nie trzeba się martwić, najlepiej jest go po prostu zjeść. Z zakalca można również przygotować bajaderki albo pokruszyć i użyć do przygotowania spodu pod ciasto. Może to być sernik, szarlotkę czy jakiekolwiek inne ulubione ciasto owocowe.