Zaskakujące połączenie na pizzy
Pizza to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Cienkie ciasto drożdżowe, smaczny sos pomidorowy i dowolność wyboru dodatków sprawia, że jest częstym wyborem nie tylko w restauracjach czy z dowozem do domu, ale również we własnej kuchni. Czy pizza może być zaskakująca? Tak, jeżeli wśród dodatków znajdzie się połączenie, o którym wcześniej się nie myślało, jak na przykład pizza serowo orzechowa.
Zaskakujące smaki
Smak sera i orzechów większości osób kojarzą się z chrupkami kukurydzianymi, które często mają ich dodatek, nie myśli się o ich połączeniu w kuchni. A warto! Smaki te nie gryzą się ze sobą, a jeden podkreśla jedynie obecność tego drugiego.
Jeżeli nie jest się pewnym, czym zaskoczyć domowników, kolejny razem tworząc pizzę, warto sięgnąć po poniższy przepis i zachować go na długi czas.
Składniki:
Ciasto na pizzę:
• 250 g mąki pszennej typu ‘’00’’
• 150 g wody
• 1 łyżeczka soli
• 8 g świeżych drożdży
• 1 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
• 1 łyżeczka śmietany 18%
• 30 g sera emmentaller
• 30 g sera mozzarella
• 100 g pieczonej dyni
• pół garści orzechów pinii
• pół garści orzechów włoskich
• świeża szałwia – około garści
• 20 g sera ricotta
• 10 g sera pleśniowego
Wykonanie
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem. Wyrobić z nich gładkie i elastyczne ciasto na pizzę. Następnie ułożyć je w lekko natłuszczonej misce i przykryć folią spożywczą. Tak powstałe ciasto na pizzę odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
W następnym kroku wymieszać śmietanę 18% z koncentratem pomidorowym lub passatą pomidorową – wedle uznania.
Ser emmentaller, mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. To samo zrobić z upieczonym wcześniej kawałkiem dyni. Do tego posiekać orzechy na mniejsze kawałki i dość drobno rozerwać listki szałwii.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni Celsjusza.
Z wyrośniętego wcześniej ciasta uformować kulę i odstawić ponownie, tym razem na 10 minut do kolejnego wyrośnięcia. Najlepiej nakryć ją ściereczką, żeby nie przyschła.
Kulę rozgnieść na blacie lekko posypanym mąką do preferowanej grubości. Placek umieścić na blaszce lub kamieniu i posmarować sosem.
Na pizzy ułożyć pokrojone w kostkę ser emmentaller, mozzarellę i ser pleśniowy, dynię, potłuczone orzechy. Na samym końcu rozłożyć kawałeczki ricotty.
Pizzę piec około 8-10 minut. W połowie czasu pieczenia się pizzy ułożyć na niej szałwię.
Podawać z oliwą z oliwek lub oliwą z chili, posypać dodatkowo świeżo mielonym pieprzem.