Połączenie jajek i awokado

Jajka, jak wiadomo, są produktem spożywczym, które powinno na stałe znaleźć swoje miejsce w diecie. Zawierając wiele białka, powinny pojawiać się nawet codziennie wśród posiłków. Często też jajka pojawiają się na przyjęciach wypełnione majonezem. Czy można podać je inaczej? Oczywiście i to w kolorowej wersji. Niejedną osobę farsz do jajek z awokado może zaskoczyć, jednak bardzo możliwe, że stanie się sposobem na coś nowego na Wielkanoc lub domówki.

Jajka na zielono

Poza białkiem, którego więcej znajduje się w żółtku jajka, są one również źródłem witamin A, E, K, witamin z grupy B, jak i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. Nic więc dziwnego, że chętnie zjada się je na śniadanie w różnych wersjach: jako omlet, na twardo lub miękko, jako jajecznicę. Są również smaczne, stanowią też jeden z głównych składników wielu wypieków.

To także produkt, po który sięga się, szykując domówkę – kto nie napotkał jajek udekorowanych odrobiną majonezu i udekorowanych świeżym szczypiorkiem. Dla wielu osób to stały element przyjęć, który można urozmaicić, szykując farsz do jajek z awokado, który nie tylko zasmakuje, ale też pozwoli wprowadzić do diety zdrowe tłuszcze nienasycone. A przecież zbilansowana dieta jest bardzo ważna.

Składniki:

– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 dojrzałe awokado
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
– ½ ząbka czosnku
– 2 łyżki majonezu + do dekoracji
– 2 łyżki posiekanego koperku
– zielenina do dekoracji, np. kolendra, bazylia, rzeżucha

Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą, zbić skorupki i zostawić do ostudzenia, w razie potrzeby zmienić wodę na zimniejszą. Obrać ze skorupek.
Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki).
Czosnek przecisnąć przez praskę i oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny lub limonki, wymieszać z czosnkiem, posiekanymi jajkami, posiekanym szczypiorkiem i majonezem, doprawić solą i pieprzem.
Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować zieleniną i majonezem.

Można podejść do przepisu również w sposób tradycyjny, czyli przekroić jajka na pół, wyciągnąć żółtko i dodać je do farszu.