Przepis na idealną lasagne z beszamelem

Lasagne bolognese to jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Łączy w sobie pyszny, aromatyczny sos pomidorowy i delikatny beszamel, mięso i oryginalny włoski makaron. To doskonała propozycja na rozgrzewający, jesienny obiad!

Lasagne z beszamelem – przepis

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • 2 duże cebule
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie lub passaty pomidorowej
  • 300g selera naciowego
  • 200g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g makaronu lasagne
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 200g tartego sera żółtego
  • 500ml mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • świeże zioła do dekoracji

 

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę lub olej i dodaj pokrojone w kostkę cebule i łodygi selera. Opcjonalnie możesz dodać także startą na tarte marchew lub inne warzywa. Podsmaż mięso mielone i boczek, dokładnie wszystko wymieszaj.
  2. Do mięsa i warzyw wlej passatę lub pomidory w puszce. Dopraw suszonymi ziołami, odrobiną soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Opcjonalnie możesz dodać również inne przyprawy np. suszone oregano lub wędzoną paprykę.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. W małym rondelku roztop masło na niewielkim ogniu. Dodaj mąkę pszenną, gałkę muszkatołową i zimne mleko. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie sos powinien zgęstnięć. Jeśli jednak jest zbyt rzadki – dodaj większą ilość mąki. Sos beszamelowy możesz również wykorzystać jako pyszny, delikatny dodatek do innych zapiekanek i dań z piekarnika, takich jak nadziewane mięsem mielonym papryki czy zapiekanki na bazie ziemniaków lub makaronu.
  4. Płaty makaronu rozkładaj w nasmarowanej tłuszczem blaszce lub naczyniu żaroodpornym i przekładaj je serem i wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Ostatnią, górną warstwę obficie polej sosem beszamelowym i zasyp startym serem.
  5. Piecz przez około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie makaron zmięknie od sosu, a górna część zapiekanki przyrumieni się. Danie krój w duże kwadraty, możesz je ozdobić świeżymi pomidorkami koktajlowymi i ziołami.

Lasagne z beszamelem świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. Możesz również przygotować potrawę wcześniej i podać ją jako ciepły posiłek podczas domowego przyjęcia. Do sycącej zapiekanki doskonale sprawdzi się dodatek sałatki ze świeżych warzyw: pomidorków koktajlowych, sałaty i ogórka z odrobiną sera feta i ziarnami słonecznika.