Idealna polewa na słodkie wypieki
Wiele ciast nie potrzebuje żadnych dekoracji, są jednak i takie, które najlepiej prezentują się, kiedy są przyozdobione. Za ozdobę uznaje się nie tylko przyprószenie cukrem pudrem, ale również oblanie polewą. Jaka wyjdzie zawsze i sprawdzi się przy wypiekach? Z pewnością warta wypróbowania jest polewa z kakao i mleka.
Smak czekolady jako dekoracja
Kakao to znane ziarno, gdyż z niego produkowana jest czekolada – ulubiony rodzaj słodyczy wielu ludzi na całym świecie. Jednak zastosowanie kakao nie sprowadza się jedynie do kolejnych tabliczek, jest również składnikiem kosmetyków, w kuchni zaś jego rola sprowadza się nie tylko do przygotowywania wypieków, ale również tworzenia owsianek czy też wytrawnego sosu do mięsa.
Kakao wykazuje właściwości, które wpływają korzystnie dla organizmu. Znany i stosowany już przez Azteków i Majów używany był do przyrządzania napoju zwanego napojem bogów, który miał wydłużać życie. Wszystko to za sprawą przeciwutleniaczy – głównie polifenoli – w które kakao jest bogate. Znaleźć w nim można niacynę, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminy K i E. Poza tym dostarcza cennych składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Naukowcy dowiedli, iż spożywanie kakao może zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję.
Kakao uważane jest również za afrodyzjak, a to za sprawą zawartych w nich związków, które nie tylko skutecznie poprawiają nastrój, jak też wpływają na zwiększone libido. Przyczynia się również do zmniejszenia problemów z erekcją o podłożu naczyniowym.
Sproszkowana wersja kakao znajduje się prawie w każdym domu, warto sięgać po nią nie tylko w celu stworzenia napoju kakao, ale również użycia go przy dekoracji wypieków. Prosta w przygotowaniu polewa z kakao i mleka sprawdzi się doskonale na piaskowej babce, której chce się nadać smakowo nowego wymiaru, jak i innych wypiekach, również na babeczkach.
Składniki:
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 2 łyżki mleka UHT 3,2%
– 4 łyżki masła
– 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie
W garnuszku na małym ogniu umieścić masło i cukier. Mieszać do rozpuszczenia się cukru i masła.
Nie zdejmując z palnika garnuszka, dodać do rozpuszczonego masła z cukrem kakao oraz mleko. Mieszać około 2 minuty do połączenia się składników.
Gdyby polewa była za gęsta, należny dodać odrobinę mleka do uzyskania preferowanej konsystencji.
Przed polaniem najlepiej odczekać około 20 minut, aby polewa stała się letnia, w tedy będzie ładnie i płynnie się rozprowadzać po cieście, nie robiąc zacieków.